Pe legea 19/2000 avea legatura cu salariul mediu brut.
Pe legea 263/2010 nu mai are legatura cu salriul mediu brut pe economie.
A fost preluat din legea 19/2000 la valoarea de 732,8
La aceasta valoare I se aplica anual un anumit procent de majorare prin legea bugetului.
Procentul cu care se majoreaza valoarea punctului = inflatia + 50% din cresterea salariului mediu brut pe economie.
1. Banuiesc ca ati vrut sa intrebati cum se calculeaza punctajul mediu anual realizat.
2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...
Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...
Intrebarea se refera :
daca cineva are salariu brut 1800 lei in luna ianuarie si salariu mediu este 1900 lei , iar in luna mai salariu brut ramane acelasi, dar salariu mediu creste sa zicem la 2015 lei atunci dupa luna mai voi avea aceasi puncte pensie ca in luna ianuarie ?
Nu cumva se intampla acel lucru ca cine lucreaza la privat cand se mareste salariul bugetatarilor sau salarul minim pe economie, atunci in mod proportional scade punctul pensie, desi a contribuit acelasi suma ?