avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta la asociatie

Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor financiare nu am reusit sa platesc la asociatie. Pana in acest moment s-a strans o suma restanta de 6153 lei si penalizari in valoare de 6074 lei, astfel incat suma totala de plata este undeva la 12247. De aici si intrebarile:
1. Suma aceasta, sau ma rog, penalizarile se pot negocia la o valoare mai scazuta?
2. Cum am calculat eu, penalizarile pe fiecare luna depasesc 0.2%...daca este nevoie am si o fisa individuala in care sunt trecute suma de plata, restanta si penalizarile, iar ca sa simplific as putea sa o scanez si sa o atasez la mesaj. Este normal ca suma restanta sa fie aproape aceeasi cu penalizarile?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:40, 1 August 2009
1. Suma restanta ce reprezinta datoria, cotele de intretinere, reparatii, etc nu se pot negocia pentru ca aceste sume , cel mai probabil, au fost achitate din banii celorlalti catre furnizori, salarii, etc
Dar penalizarile se mai pot negocia mai ales in cazul in care asociatia nu are penalizari de plata catre furnizori .
2. Cu o penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, suma calculata ca si penalizare devine egala cu baza de calcul dupa 500 zile de intarziere . Dv aveti penalizarea ceva mai mica decat debitul deoarece la sumele mai vechi de 500 zile penalizarea este egala cu debitul, iar la sumele datorate cu o vechime mai mica de 500 zile ( un an si 5 luni) au rezultat penalizari mai mici decat debitul.
Oricum s-ar calcula , legea specifica faptul ca penalizarile nu pot depasi debitul pentru fiecare suma de plata.

Daca acum aveti posibilitatea sa achiati debitul mergeti la presedintele asociatiei si incercati sa se discute in comitet, cu cenzorul posibilitatea de a va mai reduce din penalizari.
Dupa cum ati spus penalizarile se pot negocia, va rog sa-mi spuneti pana la ce procent pot scade si daca exista vreo lege care sa aminteasca de acest fapt.
O alta intrebare ar fi daca se poate sa mi expuneti algoritmul de calcul pentru ca eu nu reusesc sa-l deslusesc. Sa zicem ca la un moment dat avem plata la intretinere 244.59, restanta era de 2816.82 si penalizarea era de 1889.54, iar cu o luna inainte intretinerea era 75.22, restanta era de 2572.23 si penalizarea de 1742.4 . Va multumesc
Fiecare cota de intretinere (lunara) are o data de afisare si o data de scadenta. La data scadenta mai adaugati 30 zile in cadrul carora puteti plati acea cota fara a fi penalizata. De la data scadentei de gratie (scadenta + 30 zile) incep sa se perceapa penalizari 0.2 % / zi (maxim admis legal) pana in ziua in care suma este platita.
Daca, sa zicem, aveti de plata suma de 100 lei scadenta pe data de 07 ianuarie 2009, o puteti plati fara penalizari pana la 07 februarie 2009. Dupa aceasta data, daca platiti suma de 100 de lei pe 10 martie veti avea de plata penalizari in suma de (0.2 x 100 x 30)/100 = 6 lei.
Pe liste apare o suma de penalizari fragmentate calculate pana in ziua listarii pentru cote restante, pentru fiecare cota lunara neachitata.
Domnul meu, in primul rand asociatia de proprietari trebuir sa-si incerce recuperarea datoriilor pe calea unei proceduri prealabile cum ar fi - sa va cheme la asocatie si sa incerce o esalonare a cheltuielilor pe care le datorati. In cazul in care asociatia nu a facut acest lucru puteti invoca aceasta exceptie in fata instantei, deoarece procedura prealabila este o conditie prealabila de introducere a cererii de chemare in judecata. In al doilea rand spunet ca nu ati platit datoriile la intretinere de mai bine de patru ani, in acest caz trebuie sa va spun ca pentru fiecare luna curge un termen de prescriptie astfel incat datoriile care depasesc trei ani se prescriu, si odata cu acestea si penalitatile, astfel incat v-ar ramane de platit pe ultimii trei ani. Sfatul meu este sa invocati aceste exceptii si la intrebarea judecatorului daca recunoasteti datoriile sa raspundeti ca nu, ca urmare judecatorul va cere reclamantului sa precizeze suma pe care o considera ca o datorati fara cea de acum patru ani. Ca sa-i incurcati si mai mult cereti si o expertiza, in cele din urma veti iesi mai ieftin.
Succes.
Annis a scris:

Dupa cum ati spus penalizarile se pot negocia, va rog sa-mi spuneti pana la ce procent pot scade si daca exista vreo lege care sa aminteasca de acest fapt.
O alta intrebare ar fi daca se poate sa mi expuneti algoritmul de calcul pentru ca eu nu reusesc sa-l deslusesc. Sa zicem ca la un moment dat avem plata la intretinere 244.59, restanta era de 2816.82 si penalizarea era de 1889.54, iar cu o luna inainte intretinerea era 75.22, restanta era de 2572.23 si penalizarea de 1742.4 . Va multumesc

Nu exista o lege care sa spuna ca membrii comitetului sau presedintele pot negocia reducerea penalizarilor. De aceea nu putem discuta de un procent pana la care se poate negocia. Am mai precizat ca acest lucru poate sa-l faca membrii comitetului daca asociatia nu are restante si penalizari de plata catre furnizori daca dv achitati imediat toate datoriile restante, daca acei membri ai comitetului care sunt vecinii dv considera ca pot si trebuie sa va ajute ca pe un vecin .
Daca ne-ati fi dat cifrele exacte cu data de afisare si data scadenta era usor de facut calculul. Asa dv spuneti " sa zicem ca la un moment dat "...
Oricum ceva se potriveste ... 2572,23 restanta de luna trecuta + 244.59 intretinerea urmatoare = 2816.82.
Penalizarea de 1742,40 veche + 147,20 penalizare curenta = 1889,54 total penalizare. Eu am calculat aici penalizarea curenta prin diferenta din cifrele date de dv , dar aceasta corespunde aproximativ cu rezultatul dat de aplicarea p[enalizarii de 0,2% la suma restanta de luna trecuta inmultit cu nr de zile de intarziere conform afisarii listelor care pot fi 27- 32 zile de regula ( intervalul de timp intre afisarea consecutiva a 2 liste lunare).
Deci 2572,23 x 0,2% x 29 zile = 149, 20 lei penalizare curenta care se adauga la cea veche.

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Penalizari de 0,2% pe zi Cristina Crisan Cristina Crisan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca e corect la o suma restanta de 12,00,la o perioada de 1295 zile,rezulta penalizari de 31,08 lei.Legea asociatie spune ca ... (vezi toată discuția)
Despre penalizari - calcul si incasare jenicaprod jenicaprod Ce procent de penalizari poate aplica o asociatie de proprietari? In cazul unui debit la care s-au calculat penalitati, in cazul unei plati partiale ce se ... (vezi toată discuția)