avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PENALIZARI DE 0,2% PE ZI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PENALIZARI DE 0,2% PE ZI

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca e corect la o suma restanta de 12,00,la o perioada de 1295 zile,rezulta penalizari de 31,08 lei.Legea asociatie spune ca penalizarea nu trebuie sa fie mai mare decat suma datorata?Dar,in lege e specificat ca SUMA penalizarilor,sa nu fie mai mare decat cea datorata.Eu inteleg ca calculul final rezulta ca penalizarile sunt mai mici decat suma datorat,atunci este ok,sa ramana 31,08 lei,penalizari la ce 12,00 lei?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:14, 29 Iunie 2017
L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.



Initial trebuie verificat daca exista hotararea adunarii generale care sa dispuna coeficientul/valoarea penalitatilor -fie valoarea maxin dispusa de catre legiutor=0,2%zi/intarziere, sau mai mica

In conditiile in care valoarea procentului de penalizare este de 0,2% pe zi intarziata la plata, pentru suma de 12,00 lei valoarea penalizarii ajunge la maximum 12 lei dupa 500 zile adica:
12 x 0,2% x 500 = 12,00 lei si se opreste aici.
La asociatie, dumnealor nu s-au oprit la cele 500 de zile - pentru care valoare penalizarii calculate este egala cu suma penalizata si intr-adevar rezulta: 12 x 0,2% x 1295 = 31,08 lei, insa nu este legal.
Trebuie sa le explicati sa-si verifice cunostintele si sa modifice suma...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati dan61 dan61 Buna seara,as dori sa va intreb cum se calculeaza penalizarile unui restantier in cazul in care valoarea acestora a depasit valoarea restantei (0.2% pe zi ) (vezi toată discuția)
Penalizarile in temeiul legii 230/2007 MicaCris MicaCris Conform art 49 a lg 230, suma totala a penalitatilor poate depasi suma restantelor la cote de intretinere? In legea 230 se specifica ca nu poate depasi o ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere adipir adipir Buna ziua ! va rog daca doreste cineva sa posteze un programel excel , sau in alta forma privind calculul penalitatilor pentru apa rece si canal-meteorica ... (vezi toată discuția)