Sunt parinte unic a trei copii intre 10 si 6 ani,sunt angajata de 11 ani pe post de tehnician chimist la facultatea de chimie din Bucuresti si de curand am primit o instiintare orala din partea sefului meu cum ca se reduc posturile si ma pot duce sa lucrez daca vreau la cantina universitatii ca bucatar, daca se va consemna ca am refuzat postul si nu primesc nici somajul,sunt disperata, am facut in urma cu o luna rata la banca pentru a cumpara copiilor mei cele necesare pentru scoala si acum nu stiu ce ma voi face, incotro sa o iau.Motivul lor pentru a renunta la mine a fost ca am avut concedii medicale, in urma cu 3 luni fata mea a avut scarlatina si a trebuit sa stau acasa o perioada pana mi s-a confirmat ca nu am si eu boala.Vreau sa va intreb daca este legal, daca pot face ceva sa nu ajung pe drumuri fara ca macar sa primesc somajul ,sau daca imi pot mentine postul .Tin sa precizez ca in urma cu o luna am ajuns cu o infectie a ficatului cu substante toxice la camera de garda din cauza unor substante pentru care trebuia costum de protectie si nu am primit, atunci am avut trei zile de medical pe care mi le-au contestat(au spus ca n-am avut nimic, am vrut eu sa stau acasa).Va multumesc, astept raspunsul dvs.
Pentru a vi se schimba locul si felul muncii, angajatorul trebuie sa aiba motive temeinice ( ex. : desfiintare post ca urmare a restructurarii, situatia in cazul in care salariatul nu mai este apt pentru a ocupa postul respectiv etc. ).
Mai mult, instiintarea angajatului cu privire la o eventuala schimbare a locului de munca, nu se face oral ci se comunica in mod oficial printr-un inscris.
Parerea mea este sa nu va agitati pana cand nu primiti notificarea oficiala. Abia atunci, functie de motivele de fapt si de drept pe care angajatorul dumneavoastra le va invoca in acel inscris, urmeaza sa decideti cum veti proceda. Pana atunci, mergeti la munca si indepliniti-va obligatiile pe care le aveti, pentru a evita o eventuala sanctiune.
Multumesc frumos, astazi am vorbit si cu liderul de sindicat care a promis ca ma va sustine,eu momentan sunt in concediu de odihna, scris nu am primit nimic, dar s-a facut o sedinta cu toate angajatele si ne-a zis ca ne ia prin tragere la sorti ,ca niciuna nu avem abateri ,toate ne-am indeplinit cu bine activitatea, apoi m-au sunat colegele sa-mi spuna ca de la toamna ma trimite la o cantina, ceea ce nu mi se pare corect, sunt absolventa a facultatii de chimie,iar multe dintre colege nu au, plus ca am o vechime de 11 ani pe acelasi post, in urma mea s-au mai facut si alte angajari,oricum daca va fi ceva voi ajunge mai intai la rectorul universitatii cu o petitie dar sper sa se rezolve.
Stimata Doamna,
Nu intrati in panica. Amenintarea sefului ca daca nu acceptati sa deveniti bucatar nu mai primiti somajul, e o gluma proasta. Incearca doar sa va sperie. Oricum, pana nu primiti nimic in scris, stati linistita. Si reveniti pe forum cand primiti acea hartie.
Oricum, cat timp sunteti in concediu, nu va poate concedia.
Cu stima
Av. Niculescu-Gorpin
In cazul in care se vor adeveri aceste zvonuri pentru dumneavoastra si veti primi in scris restructurarea postului si lista posturilor vacante, nu sunteti obligata sa acceptati acel post propus. Si veti beneficia de preavizul de minim 20 de zile lucratoare, minim un salariu compensator si dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj (pentru ca ati indeplinit conditia de a fi muncit minim 12 luni din ultimele 24 de luni).
Dreptul la somaj nu va este afectat de refuzul de a va schimba postul in cadrul unitatii.
daca aveti stagiul spus mai sus si sunteti concediata cu art 65, atunci veti putea beneficia de somaj.
Dar sa speram ca va mentin in post cu sprijinul sindicatului.
Daca se face concediere colectiva, dvs aveti o protectie relativa la concediere prin faptul ca sunteti unic intretinator a 3 copii, si aici rebuie sa va sprijine sindicatul.