avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune fara anuntarea celorlati mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune fara anuntarea celorlati mostenitori

Suntem 3 frati, unul dintre ei a deschis succesiunea fara a ne anunta pe toti obtinand drepturile din masa succesorala si a celorlalti frati. Nu cunoastem in baza caror acte a reusit sa obtina certificat de mostenitor. Am aflat despre aceasta situatie cind unul dintre noi a fost la primarie sa plateasca impozitul si a aflat ca nu mai avem drept la teren si casa.
Cum se poate reveni la situatia anterioara, trebuie actionat in instanta de judecata?
Cel mai recent răspuns: Cosmin Iancu , Avocat 15:32, 10 Iulie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulati o actiune in anulare a certificatului de mostenitor. Model gasiti pe net + diferite aspecte juridice. Daca nu va descurcati, apelati la un avocat.

Acțiunea în anularea certificatului de moștenitor în instanță este o acţiune personală și patrimonială, prin care reclamantul solicită instanței de judecată să constate nulitatea relativă sau absolută a certificatului de moștenitor emis de notarul public.

Cel care poate formula această acțiune (are calitate procesuală activă), potrivit art. 119 din Legea nr. 36/1995, este orice persoană care se consideră vătămată în dreptul său prin emiterea certificatului de moştenitor. Astfel, atât moştenitorul care a participat la procedura succesorală notarială, cât şi terţul (moștenitor sau nu) care justifică un interes, pot introduce acțiunea în anularea sau constatarea nulității certificatului de moștenitori.

Cererea de chemare în judecată se formulează în contradictoriu cu toate părțile certificatului de moştenitor (calitate procesuală pasivă). Chiar şi dacă se invocă un motiv de nulitate care priveşte numai pe unul dintre moştenitorii consemnaţi în certificatul emis de notar, toţi moştenitorii trebuie chemaţi în judecată pentru ca hotărârea de anulare a actului să le fie opozabilă.

Reclamantul poate solicita atatâ anularea certificatului de moştenitor sau de legatar testamentar emis în baza Art. 115 din Legea 36/1995, cât și a certificatului de calitate de moştenitor, emis în baza Art. 116 din aceeași lege. Certificatul de moştenitor este actul emis de notarul public, care constată, în baza încheierii finale întocmite de notar, masa succesorală, numărul şi calitatea moştenitorilor, precum şi cotele ce le revin acestora din patrimoniul defunctului. Certificatul de calitate de moştenitor va cuprinde numai menţiunea cu privire la calitatea de moştenitor.

Art. 119

(1) Cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii. Până la anularea sa prin hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) se pot adresa şi notarului public în scopul încheierii unui act autentic care să ateste soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului. În această situaţie se eliberează un nou certificat. Această procedură nu se aplică cu privire la certificatul de vacanţă succesorală.

(3) Până la soluţionarea diferendului pe cale amiabilă prin încheierea actului notarial sau până la anularea certificatului de moştenitor prin hotărâre judecătorească, acesta face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

(4) În cazul anulării certificatului de moştenitor total sau parţial, notarul public va elibera un nou certificat pe baza hotărârii judecătoreşti definitive. În acest scop, instanţele judecătoreşti au obligaţia să trimită la biroul notarului public competent în soluţionarea cauzei o copie de pe hotărârea rămasă definitivă şi irevocabilă, împreună cu dosarul notarial, dacă acesta a fost cerut în timpul judecăţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, ascundere mostenitori amalia94 amalia94 Buna ziua, am o intrebare: tatal meu a decedat si am aflat abia dupa un an ( Mentionez ca tata s-a- despartit de mama in urma cu mult timp) .Actuala sotie a ... (vezi toată discuția)
Vanzare ilegala a unei mosteniri cu fals in declaratii cmarian90 cmarian90 Buna . In urma cu 8 ani bunica mea a decedat, lasand ca motenire 1 hectar extravilan . Acum o saptamana am aflat ca acea mostenire a fost vanduta de catre sora ... (vezi toată discuția)
Moștenire -copiii din altă căsătorie nu au fost chemați la dezbatere laura80a laura80a Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o opinie legata de urmatoarea situatie. Domnul are doi copii si se casatoreste cu o doamna cu care mai are un copil. ... (vezi toată discuția)