avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire -copiii din altă căsătorie nu au fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire -copiii din altă căsătorie nu au fost chemați la dezbatere

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu o opinie legata de urmatoarea situatie. Domnul are doi copii si se casatoreste cu o doamna cu care mai are un copil. Domnul moare, doamna impreuna cu copilul sau merg la notar dezbat mostenirea fara ceilalti doi copii. La notariat impreuna cu martori au declarat ca domnul nu mai are si alti mostenitori. La un moment dat, fiind nevoie de un document se afla toata situatia, dar impreuna cu notarul se hotaraste intocmirea unui supliment la certificatul de mostenitor si se rezolva situatia aparuta. Intre timp copilul doamnei si apoi doamna decedeaza ( la scurt timp unul de celalalt). Acum s-au mai gasit proprietati ale domnului si copii din prima casatorie al acestuia foresc sa intre in posesia lor.
Ce ar putea face in acest caz?
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: laura80a , utilizator 14:16, 8 Mai 2018
Mergeți la avocat cu actele.
Trebuie lămurire mai multe aspecte de fapt si juridice.
E posibil sa nu se poata face nimic în funcție de împrejurări si de aparari...
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra!
Situatia aparuta nu a fost rezolvata prin emiterea unui supliment la certificatul de mostenitor initial. Spun asta pentru ca suplimentul nu putea stabili alti mostenitori decat certificatul initial, adica sotia si copilul din a doua casatorie. Certificatul trebuia anulat in instanta apoi emis din nou de catre notar cu mentionarea tuturor celor trei copii si a sotiei ca mostenitori. Abia asta ar fi rezolvat situatia, caz in care acum se proceda la emiterea unui supliment pe numele tuturor celor trei copii mostenitori si a sotiei supravietuitoare. Dupa asta se dezbatea, in continuare, succesiunea dupa copilul din a doua casatorie, decedat, si dupa sotia supravietuitoare, postdecedata.
Daca acum s-au gasit alte bunuri, trebuie dezbatuta succesiunea si pentru acestea, Asa cum spuneam mai sus, un certificat mostenitor suplimentar nu poate mentiona alti mostenitori decat cei cuprinsi in certificatul de mostenitor initial. Prin urmare, daca cei doi copii din a doua casatorie nu au fost prinsi in certificatul de mostenitor suplimentar, ei nu pot solicita acum emiterea unui certificat de mostenitor suplimentar, intrucat nu au calitatea de mostenitori ai defunctului. Deci ajungeti la prima solutie - anularea certificatului de mostenitor initial si reemiterea acestuia cu mentionarea tuturor mostenitorilor,
O a doua varianta, desi nu cea mai ortodoxa dar oarecum in litera legii, este incheierea unui contract de tranzactie prin care, in schimbul faptului ca cei doi copii din a prima casatorie nu cer anularea certificatului de mostenitor initial ( si a actelor subsecvente, daca exista), mostenitorii copilului din a doua casatorie si a sotiei decedate, transmit copiilor din prima casatorie o cota din dreptul de proprietate a bunurilor mostenite sau ii despagubesc pe acestia cu sume de bani care sa reprezeinte contravaloarea cotelor pe care acestia nu le-au mai mostenit.
Daca nu reusiti sa anulati certificatul de mostenitor nu puteti dobandi nimic.
Pare simplu de anulat dar de regula nu se reuseste anularea daca nu se deschide proces foarte rapid.
In trecut era mult mai simplu decat in ziua de azi.

Varianta care ar trebui aleasa depinde de situatia concreta in care va aflati in raport de inscrisuri si alte aspecte de fapt.
Varianta prin buna invoiala ar rezolva situatia cel mai simplu dar in 90% din cazuri nu se rezolva amiabil astfel de probleme.Cei care au un avantaj de natura materiala si juridica nu accepta sa renunte la anumite drepturi deja dobandite...indiferent de mijloacele prin care le-au dobandit...

Recomandarea mea de a merge la avocat vizeaza tocmai analizarea cazului si masura in care se poate castiga sau pierde procesul pe baze concrete si nu ipotetice pentru ca daca se deschide un proces de dvs. si il pierdeti mai platiti si cheltuieli de judecata si onorariu de avocat si se poate ajunge la sume care sa depaseasca 10 000 lei.
Adica...nu numai ca nu obtineti nimic dar veti mai fi si obligat sa le dati bani lor...putand fi executat silit si sa le mai platiti si executorul judecatoresc...
Cateodata justitia poate fi crunta...pentru cei care nu stiu exact ce sa faca...
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pentru a anula certificatul de mostenitor este suficient sa prezinte certificatul de nastere in instanta si sa faca o cerere simpla in care sa invoce art 118 din Legea 36/1995. Nu are nevoie de avocat pentru asta. Nu exista nici un fel de sanse sa nu reuseasca sa anuleze certificatul de mostenitor.
Art. 118 - (1) Cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii. Până la anularea sa prin hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) se pot adresa şi notarului public în scopul încheierii unui act autentic care să ateste soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului. În această situaţie se eliberează un nou certificat. Această procedură nu se aplică cu privire la certificatul de vacanţă succesorală.
(3) Până la soluţionarea diferendului pe cale amiabilă prin încheierea actului notarial sau până la anularea certificatului de moştenitor prin hotărâre judecătorească, acesta face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
(4) În cazul anulării certificatului de moştenitor total sau parţial, notarul public va elibera un nou certificat pe baza hotărârii judecătoreşti definitive. În acest scop, instanţele judecătoreşti au obligaţia să trimită la biroul notarului public competent în soluţionarea cauzei o copie de pe hotărârea rămasă definitivă şi irevocabilă*), împreună cu dosarul notarial, dacă acesta a fost cerut în timpul judecăţii.

Alte discuții în legătură

Succesiune fara anuntarea celorlati mostenitori zoe2015 zoe2015 Suntem 3 frati, unul dintre ei a deschis succesiunea fara a ne anunta pe toti obtinand drepturile din masa succesorala si a celorlalti frati. Nu cunoastem in ... (vezi toată discuția)
Succesiune, ascundere mostenitori amalia94 amalia94 Buna ziua, am o intrebare: tatal meu a decedat si am aflat abia dupa un an ( Mentionez ca tata s-a- despartit de mama in urma cu mult timp) .Actuala sotie a ... (vezi toată discuția)
Vanzare ilegala a unei mosteniri cu fals in declaratii cmarian90 cmarian90 Buna . In urma cu 8 ani bunica mea a decedat, lasand ca motenire 1 hectar extravilan . Acum o saptamana am aflat ca acea mostenire a fost vanduta de catre sora ... (vezi toată discuția)