avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori

Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei traim in Canada si mama are vea sa vanda apartamentul din Romania.
Nici eu nici sora mea nu suntem interesate financiar in mostenirea casei.
Din pacate sora mea nu vrea sau nu are timp sa ii dea mamei mele o procura prin care aceasta sa poate vande casa. Ce optiuni are mama in aceasta situatie.
Poate sa vinda casa numai cu o procura semnata de mine si o declatie prin e-mail de la sora mea ca nu este intersesata in mostenirea casei?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 08:10, 16 Iulie 2009
Nu poti vinde decat ceea ce ai. Colegii v-au spus ca in cadrul procesului de iesire din indiviziune, sora putea sa accepte o tranzactie prin care sa se determine in concret partea care ii revine din casa, iar dvs. si mama la fel. Din atitudinea surorii nu cred ca judecatorul ar intelege ca nu este interesata, cat timp nu doreste sa-si vanda partea sau sa renunte la ea. Iesirea din indiviziune inseamna ca fiecaruia dintre coproprietari i se va aloca in fizic o parte din casa, un lot, care sa poata fi utilizat independent (pe cat posibil) fata de ceilalti. Teoretic, fiecare coproprietar va putea apoi instraina ceea ce a dobandit, un tert dobanditor putand utiliza lotul respectiv neingradit. Nu o puteti forta pe sora sa vanda.
Inteleg ca sora mea nu poate fi fortata sa vanda. Poate fi insa obligata de un judacator sa cumpare si restul de casa care ne revine mamai mele si mie?
Avand in vedere natura unui aparatment nu cred ca impartirea se poate face astfel incat un alt individ sa poata cumpara numai o parte din el. In felul acesta mama mea este obligata sa nu vanda.
Conteaza faptul ca nici unul din mostenotori nu rezida si nuin orasul unde apartamenul este situat?

Revin cu intrebarea mea care a ramas neraspunsa de acum cateva zile.

Ce solutie are mama mea sa vanda apartamentul dupa cerera de iesire din indiviziune daca sora mea continua sa refuze sa vanda partea de apartament ce i se cuvine ei?

In general cat timp ia un proces de iesire din indiviziune?
Un proces de iesire din indiviziune nu este indicat mai ales ca discutam despre un apartament care este greu partajabil .
Indicata este o actiune in instanta pentru atribuirea apartamentului mamei dvs cu sulta , adica expertul desemnat de instanta va stabili o valoare cu care sa fie despagubita sora dvs pentru cota parte ce i se cuvine din apartament.
Un astfel de proces poate dura in functie de modul in care se"misca" expertul care va fi desemnat de instanta , de atitudinea sorei dvs ( cooperanta sau nu ) , etc....nu cred ca va poate garanta cineva ca se termina dupa 6 luni sau 1 an!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa in co-proprietate feogan1 feogan1 Buna ziua, sint co-proprietar, impreuna cu sora mea, al unei case. Pe contractul de vanzare-cumparare figureaza 3 persoane: eu, sora si mama (decedata). Tata ... (vezi toată discuția)
Este necesar acordul ? denisenegoita denisenegoita In urma decesului tatalui meu , mama eu si sora mea am mostenit un apartament. Cota mamei este mult mai mare decat a mea si a surorii mele. Mama si eu suntem ... (vezi toată discuția)