avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare casa in co-proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare casa in co-proprietate

Buna ziua,
sint co-proprietar, impreuna cu sora mea, al unei case. Pe contractul de vanzare-cumparare figureaza 3 persoane: eu, sora si mama (decedata). Tata este in viata, nu figureaza ca si co-proprietar pe casa respectiva dar in buletinul sau figureaza ca domiciliu adresa respectiva (am fost amandoi de acord, eu si sora, sa-l luam in spatiu).
Doresc sa vand cota ce mi se cuvine din aceasa casa deoarece nu pot locui in ea (este ocupata de sora mea si familia ei). Sora nu este de acord sa vanda.
Cum as putea sa vand partea ce mi se cuvine ca si co-proprietar al casei respective? Ce acte, procedura legala si in baza carui act normativ pot face vanzarea respectiva?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 20:26, 14 August 2009
Foarte pe scurt:
Prima solutie:
Daca in actul pe care sunteti trecuti ca si coproprietari apare si mama dvs. -actualmente decedata- va trebui mai inainte de toate sa dezbateti succesiunea dupa mama dvs. pentru a beneficia de cota ce va revine de pe urma decesului sau.
In acest fel veti putea vinde cota indiviză ce va revine din acest imobil.
In mod practic insa sunt putini dispusi sa cumpere o cota ideala dintr-un imobil.
Cea de a doua solutie:
Solicitati iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca. In acest fel sora dvs. va fi obligata sa aleaga intre a va plati cota ce va revine din imobil .... daca vrea sa pastreze bunul in natura .... sau sa va cedeze imobilul si sa ii platiti dvs. surorii -si tatalui dvs- cota sa din imobil.
Se poate insa sa se ajunga si la solutia vanzarii bunului si impărtirii sumei obtinute din vanzare.
Aici aveti insa dezavantajul ca preturile imobilelor in acest moment sunt cam mici.
1. faceti iesirea din indiviziune, daca nu puteti la notar si vi s-ar opune sora, atunci va trebuiprin instanta.
2. puteti sa va vindeti cota ideala si abstracta din mostenire.

av.m.vasilescu
Singura varianta practica , fiindca variante plauzibile sunt multe , este sa intentati actiune in instanta pentru iesirea din indiviziune! Asta bineinteles dupa ce dzbateti succesiunea ca sa stiti cu exactitate care sunt cotele celorlati coproprietari.(tatal si sora dvs)
Instanta va aprecia daca atribuie intregul imobil unei persoane cu drept de sulta petru celelalte persoane sau daca efectiv se va partja bunul imobil si se va face iesirea din indiviziune!
SUCCES!
PS > Nimeni nu cumpara o cota parte indiviza dintr-un imobil in care mai sunt inca 2 parti implicate (tata si fiica)B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)
Proprietari: partaj - cum procedam daca o persoana nu e de acord? petrica_2007 petrica_2007 dupa decesul mamei am scos titlu de proprietate pentru o casa si teren .suntem trei proprietari pe titlu sotul,sora si eu fiul .tata vrea sa-mi vanda mie ... (vezi toată discuția)
Cedare la succesiune predaioan predaioan Dupa moartea mamei mele, suntem trei frati si tatal nostru care mostenim o casa care era pe numele mamei.Tata si unul din frati vor sa-mi cedeze mie partea ... (vezi toată discuția)