avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua! Am o societate cu 5 salariati, cu asociat unic, acum el s-a mai asociat cu cineva, urmand ca in cateva zile, el sa se retraga definitiv si sa ramana numai aceasta persoana asociat unic. Noul administrator doreste sa vina cu proprii angajati, numai ca cei actuali nu vor sa-si semneze de buna voie incetarea contractului de munca, vor somaj, dar eu stiu ca e posibil numai cand se desfiinteaza postul, aici activitatea este la fel, numai ca se schimba administratorul. Ce parere aveti? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 12 Iulie 2015
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie, prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu da posibilitatea sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.
1. Din Codul muncii:

Art. 173
(1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.

(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.

(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Art. 174
Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.

2. - Asadar noul administrator nu poate inlocui dupa bunul sau plac pe salariati decat respectand prevederile legale.
- Ii poate concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si apoi poate angaja alte persoane in locul lor.
Articolele invocate nu au nicio legatura cu schimbarea unui asociat, intrucat nu este vorba despre un transfer al intreprinderii .

S-au cesionat doar partile sociale de la o persoana la alta .
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. In cazul de fata cesionarea partilor sociale = transferul societatii (unitatii, intreprinderii) catre alt asociat.

2. Adica exact ce spun articolele 173 - 174 din Codul muncii.
Transferul unitatii nu inseamna cesionarea catre o alta persoana a partilor sociale.
Cesiunea de parti sociale este o operatiune juridica constand in transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati.

Principala consecinta a operatiunii de cesionare a partilor sociale este aceea ca cedentul, adica cel care cedeaza partile sociale, iese din societatea respectiva, pierzandu-si calitatea de asociat, iar cesionarul, cel care preia partile sociale, continua activitatea societatii, prin dobandirea calitatii de asociat al acesteia.

Prevederile art.173 si 174 C.mun. se aplică în cazul oricărui transfer de întreprindere, unități sau al unei părți de întreprindere sau de unitate către un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni convenționale sau al unei fuziuni.

Schimbarea unui asociat nu inseamna alt angajator.

Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer de personal hozarares hozarares Buna seara. As dori sa stiu daca exista un oarecare acord scris cu o anumita baza legala de a transfera angajatii unei firme catre o alta firma. Profil, ... (vezi toată discuția)
Oferta locuri de munca in cazul vanzarii afacerii apetra apetra ce ar trebui sa contina notificarea / oferta de locuri munca a cumparatorului catre angajatii vanzatorului in cazul in care afacerea unei societati comerciale ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)