elenadragoi2008 a scris:
salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, vom fi 20 zile in preaviz , cate ore pe zi va trebui sa lucram in aceasta perioada 4 sau 8? avem dreptul la un salariu compensator sau nu, care sunt articolele de lege care prevede acest lucru, eu am optat sa lucrez pt cei care ne preiau, cu ce articol din cm trebuie sa imi incheie contractul, trebuie sa imi dau demisia sau trebuie sa imi ihncheie contractul ca si celor care intra in somaj, va rog mult sa imi raspundeti urgent. In perioada preavizului daca lucrez 4 ore trebuie sa imi plateasca salariul intreg sau pe jumate|?
1. pentru a beneficia de somaj ar trebuie ca, c.i.m. sa inceteze din motive neimputable dvs ... in practica, cel mai uzitat articol este art.65 alin.1 C.mun.
2. in cazul preavizului acordat pentru concediere, timpul de munca este cel prevazut in c.i.m., daca prin c.c.m. aplicabl angajatorului , in R.I. al acestuia nu se prevede altfel.
De la 01.01.2011 nu mai avem CCMN , care continea o astfel de prevedere cu 4 ore/zi in perioada preavizului acordat pentru concediere.
3. In perioada preavizului se acorda salariul integral si nu injumatatit.
4. Ce se intampla cu c.i.m. va depinde de modul de preluare a dvs de catre angajatorul nou ... daca va exista o fuziune sau absorbtie intre cele doua societati atunc sunt ap;licabil eprevederile art.173 si urm. C.mun. si ale Legii nr.67/2006.
Daca nu va exista o astfel de operatiune , atunci cred ca se merge pe ideea incetarii siincheieri unui nou c.i.m. ... insa atentie , nu incetati c.i.m. vechi pana nu il semnati pe cel nou si aveti un exemplar si dvs.