avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In momentul absorbirii unei firme, angajatii firmei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In momentul absorbirii unei firme, angajatii firmei cumparate sunt protejati in vre-un fel?

Compania la care lucrez a fost achizitionata si e in procesul de a fi absorbita de o alta companie. Cei din compania cumparatoare au achizitionat cota noastra de piata si nu au nevoie de angajati :(, ca urmare, in momentul fuziunii, nu intentioneaza sa ofere contracte de munca angajatilor companiei absorbite. Exista masuri de protectie sociala obligatorii pentru angajator in acest caz? #-o Macar dreptul la preaviz si salarii compensatorii, conform CCM al defunctei societati?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:22, 16 Noiembrie 2006
Conform CCM unic la nivel national,in toate situatiile de reorganizare sau, dupa caz, de privatizare a unitatilor, drepturile si obligatiile prevazute de prezentul contract colectiv de munca se transmit noilor subiecte de drept rezultate din aceste operatiuni juridice.
A fost adoptata Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor în cazul transferului întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora11 („Legea”).
Potrivit Legii, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului, cu exceptia cazurilor în care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment.
Transferul întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
Prin acord între cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil în momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului. Totusi, în situatia în care, în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu îsi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Peronal angajat corina_litoiu corina_litoiu cum se efectueaza transferul de personal angajat de la o firma care a fost luata in administrare de alta firma si in ce conditii se mentine calitatea de ... (vezi toată discuția)
Comisie paritara / ccm ContSters740 ContSters740 Buna ziua Va scriu pentru un ajutor in urmatoarele situatii: 1)daca am un nr. de angajati preluati prin legea 67/2006 cu CCM-ul lor cu tot, si un numar de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc visan laura visan laura Buna ziua, Vorbesc in numele unor colege de serviciu, care momentan sunt ca si mine in concediu crestere copil. Firma la care lucram s-a inchis, mai exact s-a ... (vezi toată discuția)