avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comisie Paritara / CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comisie Paritara / CCM

Buna ziua

Va scriu pentru un ajutor in urmatoarele situatii: 1)daca am un nr. de angajati preluati prin legea 67/2006 cu CCM-ul lor cu tot, si un numar de angajati proprii, care nu au CCM sau nu au aderat la CCM, sunt obligata ca pt. angajatii noi sa le aplic si lor CCM? am situatii cu salarii si diurne diferite pt. aceleasi categorii de salariati.
2) in primul caz, exista Comisie Paritara infiintata dar in cazul salariatilor proprii, sunt obligata sa infiintez comisie paritara? Mentionez ca suntem o societate privata care a preluat un nr. de salariati de la o societate de stat.X-(
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 13 Mai 2011
Potrivit art. 73/1 din legea 188/99, Comisiile paritare se constituie in cadrul autoritatilor si institutiilor publice.
Ce temei ati avea sa infiintati o astfel ce comisie in cadrul unei societati private?

Codul muncii:
Art. 224
(1) La angajatorii la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi la care nu sunt constituite organizaţii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariaţilor pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop.
(2) Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor.

Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Eu nu am nici un interes sa infiintez o comisie paritara, dar am sindicate la nivel de punct de lucru si fac presiuni sa infiintam comisii paritare si comisii de disciplina.
Problema mea cea mai mare este ca avem 2 tabere de salariati cu 2 drepturi diferite si de aici apar conflicte. Avem cam 500 salariati .....
Sunt obligata sa aplic CCM tuturor salariatilor sau doar celor care au?

Multumesc pentru raspuns.
LEGE Nr. 130 din 16 octombrie 1996 *** Republicată
privind contractul colectiv de muncă

Art. 9
Prevederile contractului colectiv de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii din unitate, indiferent de data angajării sau de afilierea lor la o organizaţie sindicală din unitate.

Art. 30
(1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul colectiv de muncă atrage răspunderea părţilor care se fac vinovate de aceasta.

Intr-o societate comerciala este o singura regula, asa spune art. 9 din aceasta lege.

Incercati sa o studiati putin.
Multumesc pentru raspuns. Daca trebuie sa fac asta, voi intra in faliment.... au niste drepturi si sporuri pe care nu vi le puteti imagina.

O seara buna
Nu este obligatoriu sa le acordati tot ceea ce cer.
Legea 130/1996:
Art. 3
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
(5) Iniţiativa negocierii aparţine patronului.
Art. 7
(1) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă, părţile sunt egale şi libere.
(2) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.
Art. 8
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Alte discuții în legătură

Cim dupa transfer iuliannn iuliannn Am fost transferat prin procedura de [b]transfer colectiv[/b], am primit [b]o informare[/b] despre faptul ca noul meu angajator este cutare. Momentan eu nu am ... (vezi toată discuția)
Negociere anuala ccm dupa transferul salariatilor cf legii 67/2006 titi6220 titi6220 premise 1. in urma cu un an salariatii si unitatea ca patrimoniu au fost preluati prin transfer conform legii 67/2006 2. intrucit cesionarul avea deja un CCM ... (vezi toată discuția)
Revisal lili2003stoica lili2003stoica eu am o societate de-abia infiintata prin preluare de personal de la alta societate; as vrea sa stiu cum imim inregistrez in revisal salariatele care au ... (vezi toată discuția)