premise
1. in urma cu un an salariatii si unitatea ca patrimoniu au fost preluati prin transfer conform legii 67/2006
2. intrucit cesionarul avea deja un CCM pentru salariatii sai , in aceasta perioada de un an s-a functionat cu 2 CCM -uri , unul aplicabil salariatilor transferati , celalalt ccm vechilor salariati ai cesionarului
3.la data de 31 /12/2010 CCM -ul cesinarului a expirat , el fiind obligat sa declanseze negocieri pentru incheierea unui alt CCM pentru vechii sai salariati
4.CCM preluat prin legea 67/ de catre cesionar este multianual , el fiind valabil pina in 2014 , cu prevederea de a respecta obligativitatea negocierii anuale privind salariul , durata timpului de munca , conditiile de munca si a programului de lucru
5. sindicatul salariatilor transfereti are reprezentativitate fiiind afiliati la o federatie sindicala reprezentativa neintrunind insa si conditia de a reprezenta cel putin o treime din numarul total al salariatilor.
6. semnatari ai CCM multianula valabil la acest moment sint angajatorul prin efectul legii 67/2006 si sindicatul salariatilor preluati prin transfer dar care nu intrunesc o treime din numarul total al salariatilor.
INTREBARE
care este procedura legala pentru a reusi impunerea CCM al salariatilor transferati , intucit contine clauze ce acorda drepturi pentru salariati cu mult peste CCM ul cesinarului?
mai mentionam ca sindicatul din care fac parte salariatii cesionarului este complet aservit conducerii cesionarului si potrivnic sindicatului salaritilor transferati , ceea ce ne face foarte susceptili in privinta pastrarii ccm -ului prin negociere in aceleasi conditii ca la cedent.
In mod legal nu se poate impue acel CCM, din moment ce a expirat. Este firesc , ca fiind salariati ai aceleasi unitati, si nemaiavand CCM in vigoare asa cum prevedea L 67/2006, sa vi se aplice CCM-ul multianual. Dupa ce expira acesta puteti participa la negocieri pentru aprobarea urmatorului CCM.
Art. 9 din Legea nr.67/2006 prevede :
(1) Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, pâna la data rezilierii sau expirarii acestuia.
(2) Prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
(3) In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.
multumesc pentru articolele de lege. le stiam si eu. CCM -ul salariatilor transferati adica al nostru este cu mult mai favorabil decit al cesionarului.
Eu as fidorit sa aflu o procedura legala prin care sa pot ocoli negocierea obligatorie anuala . CCM -ul preluat de catre cesionar prin transfer fiind valabil pe o perioda de 5 ani si incheiat in 2009. celelalte elemente , esentiale dupa mine , ele-am aratat in deschiderea temei
Transfer inteprindere
zxz19
Buna ziua
Art. 9 din Legea nr.67/2006 prevede :
(1) Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data ... (vezi toată discuția)