avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... peronal angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

peronal angajat

cum se efectueaza transferul de personal angajat de la o firma care a fost luata in administrare de alta firma si in ce conditii se mentine calitatea de angajat ?multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:36, 24 Ianuarie 2013
Vedeti urmatoarele prevederi:
- Codul Muncii
art.173
(1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.

- Legea nr.67/2006
art. 5
(1) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul in care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment, potrivit legii.

Art. 6
(1) Anterior datei transferului, cedentul are obligatia notificarii cesionarului cu privire la toate drepturile si obligatiile care urmeaza a fi transferate acestuia.
(2) Nerespectarea obligatiei de notificare prevazute la alin. (1) nu va afecta transferul acestor drepturi sau obligatii catre cesionar si nici drepturile salariatilor.

Art. 7
Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

1. Transferul opereaza prin pastrarea pentru salariati a acelorasi conditii ca si pana in momentul transferului. Prin transferul integral al tuturor drepturilor si obligatiilor rezultate din contractele de munca aplicabile, legea impune “noului angajator” sa preia aceleasi drepturi si obligatii ca cele existente pana la momentul transferului. Deci el nu poate sa modifice, ca o consecinta a transferului, vreunul dintre elementele contractului individual de munca al salariatului preluat.

2. Transferul nu opereaza in urma acordului dat de salariat. Legea cere doar informarea salariatului, nu si acordul acestuia.

3. Atat societatea cedenta, cat si societatea cesionara au obligatia completarii si transmiterii registrului cu elementele prevazute de art. 3 alin. (2) din HG 500/2011. Astfel, acest transfer va trebui reflectat in registrele electronice de evidenta al salariatilor atat in cazul societatii cedente (societatea absorbita), cat si in acela al societatii cesionare (societatea absorbanta), societatii cedente incetandu-i calitatea de angajator la data transferului, iar societatea cesionara devenind de la aceeasi data noul angajator al salariatului transferat,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necesitate intrerupere concediu medical postoperator din motivul fuziunii prin absorbtie? sandaveturia sandaveturia Buna ziua, firma la care lucrez va trece printr-un proces de fuziune prin absorbtie in viitorul foarte apropiat. Acest moment ma va prinde in concediu medical ... (vezi toată discuția)
Modificare cim suspendat dana_ludmila dana_ludmila 10 salariati ai societatii X au cim-urile suspendate conform art.52 alin.1 lit.c) din Codul Muncii. In perioada de suspendare societatea X fuzioneaza (prin ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca ciprianSTOICA ciprianSTOICA lucrez la o firma de mai bine de 13 ani. aceasta a intrat in insolventa iar punctul de lucru de care apartin va fii preluat de o alta firma cu acelasi domeniu ... (vezi toată discuția)