avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de demisie

Buna ziua , am nevoie de o parere va rog. Lucrez in cadrul unui restaurant , in functia de manager , angajatorul meu m-a concediat dar doreste sa imi scriu personal demisia. Acest lucru este legal? Din moment ce patronul m-a concediat nu este de datoria lui sa imi intocmeze demisia?
Doresc sa precizez faptul ca am contractul individul de munca formulat pe 4 ore , 5 zile pe saptamana iar eu lucrez 13-14 ore pe zii. Ce as putea face in cazul de fata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:56, 14 Iulie 2015
Conform art.81(1) Codul Muncii, demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa,comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca,dupa implinirea unui termen de preaviz, astfel ca,nu va poate intocmi demisia angajatorul.
Concedierea nu este totuna cu demisia.

1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)
După 16 ore lucrate am refuzat să mai lucrez sâmbătă și ... THOSIBA THOSIBA După 16 ore lucrate am refuzat să mai lucrez sâmbătă și duminică la care cu vorbe dure mi sa spus că luni să vi cu demisia scrisă.intrebarea mea a fi ... (vezi toată discuția)
Concediere angajati ava86 ava86 Angajat cu o ora pe saptamana care refuza sa isi dea demisia, in cazul in care firma se va inchide beneficiaza de preaviz? Va multumsc (vezi toată discuția)