avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postnatal - pentru cele cu contract determinat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postnatal - pentru cele cu contract determinat

Buna ziua,
Numele meu este Madalina Bonea si doresc sa aduc in discutie o problema care ma framanta:
Sunt insarcinata si voi naste intre 5 si 12 Decembrie 2015. Am contract pe perioada determinata pana la data de 15 Decembrie.
Stiu ca beneficiez de 126 de zile de concediu pre si post natal (concediu medical), dintre care 42 de zile post-natal, platite de catre companie. Banii, pentru cele 42 de zile, mi s-a spus ca trebuie sa-i recuperez de la Casa de Sanatate.
Ce nu-mi este clar, daca eu nasc inainte de incheierea contractului, nu ar trebui sa plateasca firma acesti bani, mai ales ca eu voi intra in concediu cu 2 luni inainte de incheierea lui (aproximativ prin Octombrie), urmand ca acesta sa se suspende?
Ma puteti ajuta cu legea referitoare la acest fapt?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: madalinabonea , utilizator 11:31, 15 Iulie 2015
Angajatorul are obligatia de a va achita concediile medicale pana la data incetarii c.i.m.

C.i.m. va inceta de drept la data de 15.12.2015, daca nu se decide prelungirea acestuia, situatie in care dupa aceasta data fie va inregistrati la somaj si din somaj va continuati concediu dematernitate si apoi intrati in CCC, fie veti depune concediile medicale la Casa de Sanatate , dupa care va inregistrati la somaj .

OUG 158/2005
Art. 32
(1)In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
(2)Prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
(3)Drepturile achitate in conditiile prevazute la alin. (1) urmeaza a fi recuperate de catre casele de asigurari de sanatate de la angajator, dupa caz, conform legii.
1. Deoarece dvs. veti fi in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) la data incetarii contractului individual de munca (CIM) certificatele pe luna decembrie si in continuare le veti prezenta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2.
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:

a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.


Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
...

Va multumesc mult pentru raspuns. Pentru a obtine decontarea de la Casa de Sanatate stiti cumva ce acte imi trebuie? Multumesc mult inca o data pentru lamuriri!
1. - La prima depunere de certificat medical veti depune urmatoarele acte:

a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) certificatul medical medical;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă (aveti un exemplar acasa).

- Actele de la lit. a), b)si c) vi le elibereaza angajatorul.

2. In urmatoarele luni veti depune numai certificatul medical.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra!
O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal ContSters361328 ContSters361328 Buna ziua, Am un contract de munca pe perioada determinata(perioada contract 15decembrie 2014 / 15 iunie 2015 exclusiv).Sunt insarcinata si urmeaza sa raman ... (vezi toată discuția)
Plata cm pentru tuberculoza elena_costasche elena_costasche cui ma adresez daca unei persoane bolnave de tbc i se incheie contractul de munca pe termen determinat pentru plata concediului medical? (vezi toată discuția)
Plata concediu medical dupa incetarea contractului de munca cristinamarinov cristinamarinov Buna ziua, Am fost angajata cu CIM pe perioada determinata (oct. 2012- iunie 2013). in februarie 2013 am suferit o interventie neurochirurgicala si am ... (vezi toată discuția)