avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere evenimente deosebite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere evenimente deosebite

Buna ziua,
Eu am o colega care s-a casatorit acum doi ani si care nu a beneficiat de zilele libere din partea firmei unde lucra la momentul respectiv. Anul acesta ar dori sa faca si cununia religioasa si ma intreaba daca se poate sa beneficieze de acele 5 zile.
Exista un termen in care se prescriu aceste zile? Cum as putea sa ma asigur ca nu a beneficiat si la firma anterioara de aceste zile?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 13:53, 8 Iulie 2009
CCMUN 2007-2010
ART.61
(1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.

Casatoria este diferita de cununie. Cununia nu are relevanta legala, si prin urmare nu naste dreptul la zile libere.
Salariata nu poate pretinde noului angajator drepturi nascute in relatia cu precedentul angajator. Apoi, de aceste zile libere se beneficiaza la cerere si nu "automat". Regula, din cate stiu, in ce priveste perioada in care se pot lua, este de 30 de zile.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
Instantlife, utilizator
Cununia religioasa nu da nastere la dreptul la zile libere.
Iar pentru zilele libere acordate pentru casatorie nu este reglementat expres un termen de prescriere a dreptului, dar in mod uzual fiind acordate pentru un anumit eveniment se acorda in preajma acelui eveniment, la baza cererii stand certificatul de casatorie.
In functie de bunavointa angajatorului, salariatul poate beneficia de zilele libere pentru casatorie si in urma cununiei religioase, pe baza actului ce se elibereaza cu aceasta ocazie.
Legal, nu sunteti obligata sa-i acordati aceste zile decat pe baza actului de stare civila.

Pentru documentare, subiectul a mai fost abordat cu ceva timp in urma.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere alonso_first_one alonso_first_one Este adevarat ca angajatorul trebuie sa ii dea zile libere unui angajat care face cununia civila?Mentionez ca eu voi face in septembrie cununia civila,insa ... (vezi toată discuția)
Zile libere cununie Semiluna96 Semiluna96 Bună ziua! Am și eu o nelămurire. Pe 22 luna aceasta am cununia civilă și conform programului de muncă este weekendul meu liber. O săptămână mai ... (vezi toată discuția)
Dreptul la zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite cf. ccm MihaelaChirita MihaelaChirita Buna ziua Socrul este considerat ruda de gr.2? La decesul socrului salariatul are dreptul la zile libere platite? Multumesc mult. (vezi toată discuția)