avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante si explicatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante si explicatii

buna ziua am si eu o mica intrebare,Cum pot obliga o asociatie de propietari sa imi dea toate datele de plata si restantele si modul( indici de procentaj) de majorare a restantelor referitoare la apartamentul meu ?Presedintele asociatiei mi-a dat un raspuns ca nu ma intereseaza pemine si trebui sa platesc si sa tac.! Va rog indrumati-ma de urmatori pasi pe care trebui sa urmez. Multumesc in asteptarea unui raspuns.
Dvs. trebuie sa va adresati in scris conducerii as. proprietari si sa solicitati in scris toate informatiile pe care le doriti (mai ales cele specificate in postarea dvs.).
Dreptul dvs. este bine definit in HG nr. 1588/2007 (Norme de aplicare a Legii nr. 230/2007 - privind activitatea as. prop.):

Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari;
b) să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari, dacă au capacitatea deplină de exerciţiu;
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

e) să folosească părţile comune de construcţii şi instalaţii ale condominiului conform destinaţiei pentru care au fost construite;
f) să îşi închirieze proprietatea, fără a fi afectate exercitarea drepturilor şi îndeplinirea responsabilităţilor legate de asociaţia de proprietari.

In cazul in care raspunsul as. prop. (care trebuie sa fie in scris), nu va multumeste, puteti sa va adresati primariei locale, unde fiinteaza un birou/serviciu care indruma activitatea asociatiilor de proprietari (desigur si a conducerilor acestora).

Pe de alta parte, multe din intrebarile dvs. le puteti obtine prin participarea la Adunarea Generala a proprietarilor, prin citirea informatiilor si a hotararilor luate sau a deciziilor com. executiv, afisate la avizierul asociatiei, da?

Succes!
Va adresati compartimentului pentru relatia cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei si/sau instantei de judecata.

Cand v-a spus sa taceti nu i-ati raspuns in mod asemanator? Eventual, sa simta? :fight:
1-Ce calitate detineti dvs de proprietar al bunului imobil sau de chirias ?
2-Conform disp art 10 din L nr 230/2007 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si la cerere,au acces la orice document al acesteia
3-Mai aveti la indemana disp art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007
Daca presedintele de asociatie refuza sa respecte dispozitiile in vigoare si sa clarifice aspectele,puteti sesiza oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie
Faceti plangere la politie pt nerespectarea legii..doar asa va fi sanctionat
alleen a scris:
Cum pot obliga o asociatie de propietari sa imi dea toate datele de plata si restantele si modul( indici de procentaj) de majorare a restantelor referitoare la apartamentul meu ?

Luna de luna gasiti cheltuielile afisate pe lista de plata, explicit pe feluri de cheltuieli (apa, caldura, gaz, salarii...), gasiti cota parte din reparatii ce v-a fost repartizata, penalizarile calculate, fondurile datorate s.a.m.d.
Cei ce sunt cu plata la zi, figureaza pe lista de plata ce o vedeti afisata astazi, doar cu acele cote repartizate pe ultima luna.
Cei ce sunt restantieri, figureaza pe lista de plata cu cotele pe ultima luna dar si cu restantele acumulate si penalizarile aferente (pe coloane distincte).
Acolo aveti informatiile cele mai clare.
Daca totusi o anumita suma, o anumita cheltuiala ce a fost repartizata pe lista de plata pentru dumneavoadstra, vi se pare incorecta sau doriti explicatii asupra acesteia, aveti dreptul legal sa cereti explicatii si eventual sa contestati acea suma in termen de 10 zile de la afisarea listei. Presedintele asociatiei este obligat sa va raspunda in maxim 7 zile.
Ce anume credeti ca nu este in regula pe listele afisate? Poate va ajutam cu explicatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari la intretinere kryss72 kryss72 Pana in luna aprilie anul curent am avut restanta la intretinere.Am achitat integral suma ,iar cand s-a afisat intretinerea pt luna aprilie am avut surpriza sa ... (vezi toată discuția)
Salariul administratorului sneatinschidan sneatinschidan in blocul in care locuiesc salariul administratorului se plateste in funcie de numarul de persoane. i-am spus administratorului ca nu e conform legii 230/2007, ... (vezi toată discuția)
Refuz plata liste intretinere nesemnate de cenzor, consecinte timpuriu timpuriu de cateva luni se afiseaza listele de intretinere fara semnatura cenzorului,in acest caz refus sa platesc intretinerea,acest refuz este tacit ,ptr ca eu cred ... (vezi toată discuția)