avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare imobil cu clauza viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare imobil cu clauza viagera

Buna ziua.
Detin o parte dintr-un apartament impreuna cu alta persoana ce su-a cumparat partea prin contract intretinere cu clauza vuagera.Ne-am judecat timp de 5 ani pentru iesirea din indiviziune si vanzarea apartamentului prin executor.Am castigat procesul si instanta a dispus vanzarea asa cum am dorit.Am fost la un executor pentru a incepe "treaba" dar mi-a zis ca nu se poate vinde atata timp cat exista clauza viagera pe apartament.Cum e posibil un executor sa nu poate vinde ce a decis instanta?
Si o alta intrebare...cum imi recuperez cheltuielile de judecata de la parat.Sunt decise de instanta dar el nu vrea sa mi le achite. tot prin executor sau trebuie plangere penala?
Multumesc
Se poate vinde dreptul de uzufruct? Conform noului Cod Civil, spre deosebire de vechiul Cod, uzufructuarul poate ceda atât contracost, cât și gratuit, dreptul său fără acordul nudului proprietar, dar cu respectarea prevederilor de publicitate imobiliară pentru bunurile imobile şi cu obligaţia notificării cesiunii către nudul proprietar.


Art. 768 (Efectuarea licitatiei)
(6) Daca bunul este grevat de vreun drept real de folosinta, dobandit ulterior inscrierii vreunei ipoteci, la primul termen de vanzare strigarile vor incepe de la pretul cel mai mare oferit sau, in lipsa, de la cel fixat in publicatie, diminuat cu valoarea acestor drepturi socotita potrivit art. 757 alin. (2).
(7) Daca din cauza existentei drepturilor aratate la alin. (6) nu s-a putut obtine un pret suficient pentru acoperirea creantelor ipotecare inscrise anterior, executorul judecatoresc va relua in aceeasi zi licitatia pentru vanzarea bunului liber de acele drepturi; in acest caz, strigarile vor incepe de la pretul mentionat in publicatia de vanzare, fara scaderea aratata la alin. (6).
...........

Efectele adjudecarii
Art. 774. - Prin adjudecare, cumparatorul devine, de la data predarii, proprietarul bunului adjudecat, liber de orice sarcini, care se stramuta de drept asupra pretului platit, in afara de cazul in care adjudecatarul ar fi de acord sa fie mentinute sau vanzarea s-a facut in conditiile art. 768 alin. (6).




Executorul judecatoresc este obligat sa puna in executare sentinta definitiva a instantei, sa faca evaluarea bunului care va avea in vedere si dreptul preconstituit. Dca nu stie cum sa execute apelati la un alt executor.

Cheltuielile de judecata vi le recuperati tot prin intermediul executorului (nu este nevoie de plangere penala) care il va soma si ulterior infiinta poprirea asupra veniturilor sau eventual a pretului incasat.
Pretul obtinut va fi foarte mic, bunul greu de vandut si poate la asta se refera executorul. Dupa expertizare, onorariu, taxe, poate mai ramaneti cu ceva, poate nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie imobil grevat de sarcini (uzufruct etc.) Florin-Marius Florin-Marius \"Art 845 cod procedura civila (6) Dacă imobilul este grevat de vreun drept de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute intabulate ulterior înscrierii vreunei ... (vezi toată discuția)
Executare silita- adjudecare imobil Criketjohn Criketjohn Executorul a adjudecat casa la 31.000 euro. Evaluarea a fost facuta la 65.000 euro. Stiu ca pana la 75% se poate scade. E legal? (vezi toată discuția)
Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)