avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Licitatie imobil grevat de sarcini (uzufruct etc.)
Discuție deschisă în Executare silită

Licitatie imobil grevat de sarcini (uzufruct etc.)

"Art 845 cod procedura civila
(6) Dacă imobilul este grevat de vreun drept de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, la primul termen de vânzare strigările vor începe de la preţul cel mai mare oferit sau, în lipsă, de la cel fixat în publicaţie, scăzut cu valoarea acestor drepturi socotită potrivit art. 836 alin. (2).
(7) Dacă din cauza existenţei drepturilor arătate la alin. (6) nu s-a putut obţine un preţ suficient pentru acoperirea creanţelor ipotecare înscrise anterior, socotite după datele din cartea funciară, executorul judecătoresc va relua în aceeaşi zi licitaţia pentru vânzarea imobilului liber de acele drepturi; în acest caz, strigările vor începe de la preţul menţionat în publicaţia de vânzare, fără scăderea arătată la alin. (6).

Art. 836
Stabilirea preţului imobilului şi a valorii altor drepturi
(1) executorul va fixa preţul imobilului, care va fi preţul de pornire a licitaţiei, la valoarea stabilită conform art. 835, prin încheiere definitivă, dată fără citarea părţilor.
(2) Separat de preţul imobilului se va determina şi valoarea drepturilor de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute, dacă aceste drepturi au fost intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci; în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară se va avea în vedere valoarea acestor drepturi menţionată în cartea funciară, iar dacă nu este înscrisă, ea se va stabili, când este cazul, prin expertiză, în condiţiile arătate la art. 835.

art. 509 c.p.c
(3)Dacă imobilul este grevat de vreun drept de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, la primul termen de vânzare strigările vor începe de la preţul cel mai mare oferit sau, în lipsă, de la cel fixat în publicaţie, scăzut cu valoarea acestor drepturi socotită potrivit art. 500 alin. (4).
(4)Dacă din cauza existenţei drepturilor arătate la alin. (3), nu s-a putut obţine un preţ suficient pentru acoperirea creanţelor ipotecare înscrise anterior, socotite după datele din cartea funciară, executorul judecătoresc va relua în aceeaşi zi licitaţia pentru vânzarea imobilului liber de acele drepturi; în acest caz, strigările vor începe de la preţul menţionat în publicaţia de vânzare, fără scăderea arătată în alin. (3)."


Aceste articole sunt valabile pentru Vechiul CPC (cel inainte de feb 2013) sau pentru NCPC (cel dupa feb 2013)?

Nu am vazut in nicio publicatie specificata valoarea uzufructului. Se comunica doar in cadrul sedintelor de licitatie? Daca nu se adjudeca la primul termen, articolele mai sus mentionate se aplica si la celelalte termene (2, 3, 4 etc.)?

Sa inteleg ca daca este grevat de una din sarcinile mentionate mai sus, imobilul respectiv se poate adjudeca fie la pretul initial de la primul termen, fie la pretul diminuat cu 25%, indiferent daca aceste preturi acopera sau nu datoria debitorului? Eu inteleg ca nu se poate adjudeca liber de aceste sarcini la un pret mai mic de 25% din pretul initial.

Imi poate oferi cineva un exemplu clar in cifre ca sa pot pricepe calculul?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2022
Florin-Marius, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin-Marius , utilizator 22:34, 24 Noiembrie 2022
Ma poate ajuta cineva? :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita imobil grevat de sarcini ilieneacsu ilieneacsu In publicatia de vanzare se spune :\\"imobilul se vinde grevat de urmatoarele drepturi: intabulate ulterior inscrierii ipotecii\\". Nu inteleg prea bine ce ... (vezi toată discuția)
Executare silita a bunurilor ! infolegi infolegi Se poate face executarea silita pe un bun ( casa de locuit ) in cazul in care pe acea proprietate exista notat uzufruct viager pe alte persoane dar si ... (vezi toată discuția)
Pret licitatie sammy44 sammy44 Pana la cat poate scade intr-o licitatie prin executare silita , valoarea unui imobil? (vezi toată discuția)