avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum obţin certificat de moştenitor?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum obţin certificat de moştenitor?

Bună. La toamnă imi expira cartea de identitate - cea făcută la 14 ani şi eu şi familia mea locuim in curtea parintilor tatalui meu, care au decedat in anul 1996 si nu au dezbatut succesiunea. Sunt 5 mostenitori (inclus tatăl meu).

La 14 ani am putut sa imi fac buletinul pe adresa unde locuiesc, si parintii mei la fel, dar acum am auzit ca s-a mai schimbat ceva si am inteles ca avem nevoie de
-CERTIFICAT DE MOSTENITOR- . Intrebarea mea este - cum obtin acel certificat - ce acte imi trebuie si vreau sa stiu daca ceilalti mostenitori ar avea un rol in obtinerea certificatului de mostenitor.

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:05, 18 Iulie 2015
Pentru certificatul de mostenitor,trebuie sa mergeti cu totii (5 mostenitori) la un cabinet notarial.
Trebuie sa mergi la un notar public ptr.dezbaterea succesiunii,la dezbaterea mostenirii vor participa toti mostenitorii legali/ testamentari(daca exista).
danpopescu2011 a scris:

Trebuie sa mergi la un notar public ptr.dezbaterea succesiunii,la dezbaterea mostenirii vor participa toti mostenitorii legali/ testamentari(daca exista).



De asta mă temeam. Unul din moştenitori locuieşte în alt oraş iar ceilalţi... de ce ar merge pentru tata la notar? Nu sunt în relaţii prea bune.

Totuşi, la vârsta de 14 ani am putut sa imi fac buletin pe adresa mamei tatalui,şi părinţii au la fel buletinele..ştiţi ceva.. s-a mai schimbat ceva de acum 4 ani ?
Nu se poate să obţin doar acel certificat de moştenitor, fără să dezbată succesiunea?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2015
cosgab9, utilizator
Daca nu dezbateti succesiunea cine credeti ca o sa va faca proprietari? Si apoi toti cei 5 copii au dreptul la mostenire indiferent unde s-ar afla. Cei care doresc dintre copii, pot renunta la cota parte din mostenirea parintilor. Nu este necesar sa vina toti copii la notar. Cei care locuiesc in alte orase se prezinta la un notar din orasul lor de domiciliu si dau o declaratie in care declara ca accepta sau renunta la partea lor de mostenire. La 14 ani s-a putut sa fiti trecut in buletin la adresa bunicilor deoarece erati minor si obligatoriu trebuia sa aveti domiciliul comun cu cel al parintilor, in schimb acum fiind major, puteti doar pana la rezolvarea mostenirii sa solicitati o carte de identitate provizorie-CIP-pentru1 an, pe motivul lipsa dovada adresei de domiciliu. Intre timp poate reusiti si obtineti(nu dvs. ci parintii) certificatul de mostenitor.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
Justitiarul711, utilizator
In cazul in care mostenitorii nu se inteleg va trebui sa formulati actiune in instanta ptr.dezbaterea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire! wett2004 wett2004 Avem un cetatean X ,a carui tata a decedat acum 14 ani,mama traieste si are 3 copii.Daca a trecut atata timp si nu s-a facut succesiunea dupa tatal ... (vezi toată discuția)
Info buletin - succesiune nedezbatuta, schimbare carte de identitate mostenitor ContSters262944 ContSters262944 Buna ziua Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu o problema, un bun prieten doreste sa isi schimbe buletinul dar parintii lui au decedat , e singurul ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu masa succesorala necunoscuta doina_manuela doina_manuela Acum cateva saptamani a decedat tatal meu, pe care nu l-am vazut de 25 de ani.Dupa divortul de mama mea, s-a mutat in alta localitate.Acum cativa ani am aflat ... (vezi toată discuția)