avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz concediu de odihna de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz concediu de odihna de catre angajator

Buna seara,
Sunt angajata intr-o firma de paza din 23 sept 2014, iar pana in acest moment nu am beneficiat de concediu de odihna.
Am inaintat o cerere de acordare catre directorul societatii pentru o perioada de 10 zile lucratoare iar acesta a respins-o si refuza sa imi acorde dreptul de efectuare a concediului. ba mai mult imi ofera un maxim de doar 5 zile sau sa imi scriu demisia.(practic ma pune sa aleg una din cele doua variante).
Ce este de facut in acest caz,avand in vedere ca eu trebuie sa plec in concediu mai mult de 5 zile de cat imi poate oferi,si refuz sa imi dau demisia (ma obliga)?
Mentionez ca dl director mi-a spus ca nimeni nu ia mai mult de 5 zile CO pe an.
Ce se intampla daca plec in concediu 10 zile avand in vedere ca cererea este respina, pe ce baza ma poate da afara daca refuz sa imi scriu demisia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:37, 16 Iulie 2015
Actionati in instanta,este dreptul si obligatia dvs sa va aparati drepturile oferite de lege.
O cerere scrisa nu se respinge verbal,trebuie inregistrata.
Spuneti-i sa va dea in scris ca nu va acorda concediul de odihna.
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma
obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va acorde CO.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a
suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna ekimov ekimov Buna seara. Am o dilema in legatura cu concediul de odihna al mamei mele. Este bugetara, lucrand la spital iar superioara ei care se ocupa cu programarea ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna anticipat crisana crisana Buna ziua.Vreau sa va intreb la cate zile de concediu de odihna am dreptul(in contractul colectiv de munca sunt trecute 21)daca concediu de maternitate se ... (vezi toată discuția)
Cerere de concediu Lielena Lielena Sunt angajata la o regie in subordinea unei primarii. Nu am o functie, sunt angajata pe un post care necesita studii superioare si mai am 2 colege angajate pe ... (vezi toată discuția)