Buna ziua. Am urmatoarea situatie - am un copil cu grad de handicap in varsta de 3 ani, avand un certificat ce expira in aug 2015, urmand sa merg la comisie pt. reevaluare. In 15 mai copilul a implinit 3 ani iar in 9 aprilie am depus la primaria de care apartin o cerere de prelungire a indemnizatie de crestere copil de la 3 la 7 ani.
In iulie am primit o instiintare de la cei care platesc indemnizatii ca trebuie sa le returnez banii inapoi pe o luna, pe motiv ca sotul meu, care lucreaza nu a efecuat o luna de concediu crestere copil.
Anul trecut, inainte sa implineasca copilul 2 ani, de la Dept. Resurse Umane al locului de munca unde am contractul de munca suspendat mi s-a spus ca nu se aplica aceasta olbligatie de concediu pt. tata, avand in vedere dizabilitatea copilului.
Rugaminte: cum este de fapt corect? Au dreptate cei de la Agentie sa-mi ceara banii inapoi pe o luna, chiar daca copilul avea certificat valabil si dupa implinirea varstei de 3 ani? Este posibil sa-mi ceara banii inapoi pentru ca cererea a fost adresata mai tarziu? Din pacate, personalul de la primarie a dus cererea pe 3 mai, chiar daca eu depusesem la primarie in 9 aprilie? Va multumesc pentru raspuns.
1. Chiar daca ati folosit optiunea de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 3 ani o luna de zile din CCC este rezervata tatalui copilului, chiar daca acesta intra sau nu in CCC in acea luna.
2. Cei de la Dep. Resurse umane nu cunosc prevederile legale.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 11 Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Va multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare - ce este de facut in cazul in care primaria spune ca nu are fonduri ca sa plateasca concediul de odihna pentru asistentul personal al unui copil cu handicap? Acest refuz trebuie justificat pe baza unui articol din lege sau se poate invoca o decizie a consiliului local? Multumesc anticpat