avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina vanduta, neinmatriculata de noul proprietar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina vanduta, neinmatriculata de noul proprietar

Buna ziua,

In urma cu aproximativ 5 luni am fost implicat intr-un accident auto din care a rezultat dauna totala a fostei mele masini. Masina ("epava") a fost cumparata de un service auto care a reparat-o. Masina a fost vanduta prin contract de vanzare-cumparare, de pe numele meu pe numele proprietarului, radiata (sau transcrisa), etc. De proceduri s-a ocupat mama mea, deci nu stiu exact ce s-a mai facut insa mi-a spus ca dpdv legal masina NU mai figureaza pe numele meu. Masina este din Constanta iar noul proprietar din Bucuresti.

Recent insa, un coleg a "surprins" fosta mea masina intr-o parcare a unui hypermarket avand acelasi numar de inmatriculare. Intrebarea este cum se poate acest lucru, dat fiind faptul ca ea a fost scoasa din circulatie? De asemenea, stiu ca NU este permis ca viitorul proprietar sa pastreze numarul de inmatriculare al masinii fara acordul meu scris. Eu nu mi-am dat vreun acord in acest sens.

Mentionez ca masina era din 2006 iar pentru vanzarea ei trebuia platita taxa de mediu, relativ scumpa (700-800 EUR), si sunt 99% sigur ca noul proprietar nu a platit aceasta taxa. Implicit ca nu a inmatriculat masina pe numele sau.

Intrebarea mea este: actualul proprietar circula ilegal cu masina in acest moment? Pot face ceva pentru a nu primii eventuale amenzi sau penalizari pe numele meu, desi masina nu mai este in posesia mea? Din cate am citit pe forum, este destul de practicata aceasta metoda, insa nu inteleg cum este posibil ca legea sa nu-mi permita sa scap efectiv de masina. Nu vreau sa ma trezesc cu amenzi de neplata a rovinietei sau a altor taxe.

Astept raspunsul dvs. Va multumesc mult!

Cu stima,
Karrigan
Cel mai recent răspuns: karrigan , utilizator 13:50, 17 Iulie 2015
1-Daca dvs ati instrainat epava catre un service auto prin incheierea de contract de vanzare cumparare legal intocmit ,dvs ati finalizat procedura de radiere auto ,ati predat la SPR evidenta auto numerele de circulatie?
2-
Pot face ceva pentru a nu primii eventuale amenzi sau penalizari pe numele meu,

Daca ati radiat bunul mobil de pe rolul dvs fiscal nu exista posibilitatea sa primiti amenzi
Comunicati oficial la SPR-evidenta auto Constanta,ca dvs nu mai detineti in fapt si in drept bunul mobil care a fost vandut catre firma service auto si anexati contractul de vanzare cumparare auto
Multumesc pentru raspuns.

Masina a fost radiata de la financiar, nu si de la politie, din pacate.

"ati predat la SPR evidenta auto numerele de circulatie?" - nu, asta nu am facut.

Voi comunica mai departe mesajul dvs. si sper sa ajung la un deznodamant favorabil! Intre timp am luat legatura si cu proprietarul, care mi-a spus ca nu a inmatriculat-o inca pentru ca vrea sa "recupereze taxa de mediu", ceea ce ar fi o minciuna tinand cont ca taxa respectiva nu a fost platita de mine initial.

Intre timp mama s-a dus la politie si i s-a spus ca nu se poate face nimic, inafara de a fi dat in judecata individul in speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism vanan vanan am vandut un autoturism Dacia 1310 printr o firma specializata de vanzare-cumparare autovehicule . Firma mi a dat contract de vanzare cumparare si Certficat ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu un auto inscris la primarie dar care nu mai e inscris la serviciul inmatriculari marioaramuntean marioaramuntean Ce se intampla cu un auto inscris la primarie dar care nu mai e inscris la Serviciul Inmatriculari deoarece proprietatul a venit si a declarant ca masina e ... (vezi toată discuția)
Radiere auto politie dupa 4 ani sufix sufix Buna ziua, in 2011 am vandut un autoturism care l-am radiat doar la financiar. Cumparatorul imediat dupa vanzare a luat 12 amenzi de rovinieta dupa care a ... (vezi toată discuția)