Este o schimbare a felului muncii daca un angajat este mutat efectiv in alt birou (in organigrama este alt compartiment al aceluiasi serviciu) cu alte atributiuni care au apartinut inainte altei functii/meserii/ocupatii in sectorul bugetar ? Este vorba de o preluare definitiva de atributii de la un alt angajat incadrat cu alta functie.
Managerul insista sa facem decizie ca sa evitam modificarea contractului individual si sa ne complicam cu acordul salariatului si inregistrare la.............Cum putem proceda ca sa mutam angajatul in alt birou efectiv al altui compartiment cu alte atributii chiar fara modificare fisei de post desi sunt alte atributii? Intocmirea unei decizii in care mentionam ca de la data de.......isi va desfasura activitatea in alt compartiment nu este de ajuns?
Singurele modalitati prin care se poate modifica unilateral locul de munca sunt:
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Daca societatea nu se regaseste in niciunul din aceste cazuri, atunci modificarea locului muncii va putea fi realizata numai printr-o modificare definitiva a c.i.m. in privinta locului muncii, adica prin incheierea unui act aditional la contractul de munca al salariatului in cauza, deci prin acordul salariatului in cauza.
In contractul de munca al angajatului scrie-loc de munca-denumirea institutiei, deci nu un comparetiment sau serviciu anume. Nu se nmodifica deci locul de munca, chiar daca este mutat efectiv in alta parte si va face altceva.
In doctrina, parerile sunt impartite in aceasta privinta.
Fixarea locului muncii înseamnă stabilirea localităţii, a unităţii sau subunităţii, secţiei, atelierului, biroului. De asemenea, tot în vederea fixării locului muncii, se va stabili dacă activitatea salariatului se va desfăşura la sediul angajatorului, în mod stabil, sau în alte localităţi sau puncte de lucru în aceeaşi localitate. (Eufemia Vieru, Dumitru Vieru, Dreptul muncii, Editura Lucman, Bucureşti, 2004, p. 383)
Locul muncii se identifică prin angajatorul şi localitatea în care salariatul îşi desfăşoară activitatea. În conformitate cu dispoziţiile art. 17 alin. (2) lit. b), în contractul individual de muncă se poate fixa locul muncii sau se poate stabili posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri, în acest ultim caz putându-se apela la inserarea unei clauze de mobilitate. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 386)