avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... camera preliminara-decizia este definitiva daca nu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

camera preliminara-decizia este definitiva daca nu depun exceptii

intr-un dosar in camera preliminara decizia ramane definitiva daca inculpatul nu depune exceptii.....daca depun exceptii si resping am drept de contestatie....unde gasesc textul de lege care prevede ca decizia ramane definitiva daca nu depun exceptii?
Cel mai recent răspuns: sprincenatu , utilizator 20:49, 29 August 2018
~ Conținut șters la cerere ~
si totusi nu inteleg
Art. 347: Contestatia
(1)Impotriva incheierii pronuntate in temeiul art. 346 procurorul si inculpatul pot face contestatie in termen de 3 zile de la comunicare .
si eu NU AM PUTUT CONTESTA...
Solutia pe scurt: În temeiul prevederilor art. 346 alin. 2 C. proc. pen. constată că Judecătoria Tg-Mureş este competentă din punct de vedere material şi teritorial în ceea ce priveşte judecarea prezentei cauze. În temeiul prevederilor art. 346 alin. 2 C. proc. pen. constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în ce priveşte dosarul penal nr. 3014/P/2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Mureş, în care s-a emis Rechizitoriul din data de 09.03.2015 privind pe inculpatul....... – pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune (două fapte), fapte prev. şi ped. de art. 244, alin. 1 şi 2 C.p., cu aplic. art. 41, alin. 1 C.p., art. 38, alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul ............. . Faţă de lipsa inculpatului stabileşte termen de judecată pentru data de 11 iunie 2015. Dispune citarea inculpatului cu mandat de aducere pentru termenul care se acordă. Dispune citarea persoanelor vătămate Dezsi Florina Andreea şi Man Ana Maria cu menţiunea că se pot constitui părţi civile până la începerea cercetării judecătoreşti potrivit art. 353 alin.3 Cod proc pen. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu
ART. 346*)
Soluţiile
(1) Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a inculpatului. Încheierea se comunică de îndată procurorului şi inculpatului.
(2) Dacă nu s-au formulat cereri şi excepţii ori nu a ridicat din oficiu excepţii, la expirarea termenelor prevăzute la art. 344 alin. (2) sau (3), judecătorul de cameră preliminară constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii.
(3) Judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet dacă:
a) rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut la art. 345 alin. (3), dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii;
b) a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale;
c) procurorul solicită restituirea cauzei, în condiţiile art. 345 alin. (3), ori nu răspunde în termenul prevăzut de aceleaşi dispoziţii.
(4) În toate celelalte cazuri în care a constatat neregularităţi ale actului de sesizare, a exclus una sau mai multe probe administrate ori a sancţionat potrivit art. 280 - 282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii, judecătorul de cameră preliminară dispune începerea judecăţii.
(5) Probele excluse nu pot fi avute în vedere la judecata în fond a cauzei.
(6) Dacă apreciază că instanţa sesizată nu este competentă, judecătorul de cameră preliminară procedează potrivit art. 50 şi 51, care se aplică în mod corespunzător.
(7) Judecătorul de cameră preliminară care a dispus începerea judecăţii exercită funcţia de judecată în cauză.
#CIN
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 641/2014 (#M6), a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă "fără participarea procurorului şi a inculpatului", este neconstituţională.

#M2
ART. 347*)
Contestaţia
(1) În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 346 alin. (1), procurorul şi inculpatul pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3) - (5).
(2) Contestaţia se judecă de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate. Când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se judecă de către completul competent, potrivit legii.
(3) Dispoziţiile art. 343 - 346 se aplică în mod corespunzător.
#CIN
Dupa cum vedeti contestatia se poate depune doar impotriva solutiilor prev. la art. 346 alin.3-5 c.p.p., dvs sunteti in situatia art. 346 alin.2(nu s-au formulat cereri şi excepţii ori nu a ridicat din oficiu excepţii), unde legiuitorul nu prevede dreptul de contestatie, prin urmare incheierea este definitiva, intelegeti acum?
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
da,inteleg si multumesc frumos.....daca am cerut termen pt angajare avocat in camera preliminara pot sa cer si in faza de judecata avand in vedere ca conform noului cod penal este obligatorie acordarea unui termen pt angajare avocat ales?

Alte discuții în legătură

La ce se refera aicea contestatie in 3 zile ?si aceste contestati cand sunt solutionate ? Puyan Puyan Solutia pe scurt: În baza art. 346 alin. 1 C.proc.pen raportat la art. 345 alin. 1 C.pen, respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile invocate de ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara si rechizitoriul in ncpp - notiuni, informatii relunelu relunelu Buna ziua.As dori sa stiu cum pot afla date din rechizitoriu,si deasemenea ce presupune \'\'camera preliminara\'\'.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Camera preliminara ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.In legatura cu un procesul penal.Am fost azi la judecatorie iar dosarul se discuta la camera preliminara (confirmare redeschiderea urmaririi ... (vezi toată discuția)