avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit pe dividende la data platii lor
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit pe dividende la data platii lor

Buna ziua,
Sunt o societate platitoare de impozit pe venit si as vrea sa stiu daca este obligatoriu sa calculez impozit pe dividende?
Va multumesc.
Conform codului fiscal sunteti obligat atat la impozit pe venit cat si la CASS.
La sfarsitul exercitiului financiar (de regula, anul calendaristic) si aprobarea bilantului contabil in urma hotararii adunarii generale a asociatilor sau a asociatului unic, dupa caz, profitul contabil poate fi repartizat sub forma dividendelor catre asociati. Din acestea se retine o cota de 16% sub forma de impozit care trebuie virat la stat. In anumite situatii se retine si 5,5% contributii de sanatate.

In Codul fiscal avem:



ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(1) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.

[...]

ART. 296^27 Contribuabilii
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) *** Abrogat;
b) investiţii;
c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Profitul poate fi repartizat si la o data ulterioara aprobarii bilantului.
In acest caz,datorati impozit pe dividende pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit dividendul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profit nerepartizat sonya33 sonya33 buna ziua, am la 31.12.08 un profit de 45221lei la 31.12.09 ar trebui sa repartizez dividendele si sa fac plata impozitului pe dividende va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Dividende 2011 epsgaba epsgaba Se poate stii care va fi prima zi din anul 2011 in care as putea sa imi accesez dividendele corespunzatoare anului 2010? Firma va fi creata anul asta - voi fi ... (vezi toată discuția)
Am depus bilant pentru 2008, ce fac mai departe? lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, vreau sa stiu daca e corect din punct de vedere fiscal #-o in dedembrie 2008 am facut 129=117 suma 4286.77 lei in ianuarie 2009 am facut ... (vezi toată discuția)