avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot iesi din tara cu masina fara contract de comodat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot iesi din tara cu masina fara contract de comodat sau procura?

Buna ziua. As dori sa plec la Roma saptamana aceasta. Masina nu este a mea, ci a unui prieten, pot iesi din tara fara procura sau contract de comodat?
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2015
CFlorin1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adr1an06 , utilizator 19:01, 24 Aprilie 2018
Teoretic, da. Practic, va recomand sa faceti un contract de comodat, nu trebuie sa fie autentic. Model de contract gasiti si pe acest site. Drum bun !
Problema ar fi ca prietenul de la care am cumparat masina locuieste foarte departe de mine. Am fost la el acasa si nu l-am gasit si nici la telefon nu raspunde. Deci nu pot sa fac rost de procura sau contract. :(
Parerile sunt destul de impartite in aceasta privinta.

Politia de frontiera a dat un raspuns conform caruia nu este necesar niciun document in cazul imprumutului masinii si calatoriei in afara tarii, raspuns pe care il gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/art...

Daca ai toate actele care trebuie prezentate la un eventual control in trafic, permis de conducere certificat de inmatriculare, asigurare valabila, ITP valabil, nu exista motive pentru care sa se considere ca masina este furata.

In tarile UE nu trebuie sa existe probleme deoarece toate autoritatile sunt interconectate si pot verifica daca masina a fost declarata furata. Bineinteles ca veti mai pierde ceva timp pana vor lamuri acest aspect.

Pentru a evita pierderea timpului se poate face o procura de utilizare in afara tarii a masinii si care sa fie tradusa de catre un traducator autorizat. Nu este necesar un contract de comodat deoarece si acela trebuie tradus.
O procura simpla facuta la un notariat si tradusa este suficienta, costurile obtinerii unei astfel de procuri nu depasesc 80 lei, 50 de lei procura la un notariat si vreo 30 de lei traducerea.
Daca se doreste evitarea acestor costuri suplimentare se poate iesi din tara si fara procura.

Am iesit din tara cu masina firmei si am fost prin unele tari UE, Ungaria, Austria, Italia, Cehia, Germania, Slovenia. Au fost verificate actele la iesirea din tara si nu au fost probleme, adevarul este ca nici nu au fost controale in trafic, in Praga ne-au blocat masina ptr ca parcasem aiurea iar politia nu a intrebat a cui este masina dupa ce a verificat talonul si permisul.

Tipariti raspunsul politiei de frontiera si pastrati-l in torpedou ptr orice eventualitate, daca sunt probleme puneti-i pe politisti sa ia legatura cu politia de frontiera romana.
Multumesc mult pentru ajutor.
Da poti in ue nu e nevoie de nimik

Alte discuții în legătură

Pot iesi din tara cu masina inmatriculata pe numele tatalui ? ContSters72331 ContSters72331 Buna ziua, Problema ar fi urmatoarea : masina este inmatriculata pe numele tatalui meu (este masina mea, dar .... asigurari mai mici :) ) si vreau sa merg ... (vezi toată discuția)
Ce documente sunt necesare pentru scoaterea autovehiculului din tara? CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, am un opel astra, autovehicul pe care il folosesc eu. Masina este inmatriculata pe bunica mea, RCA-ul fiind ~1/4 mai mic decat daca ar fi ... (vezi toată discuția)
Pot iesi din tara cu masina inmatriculata pe numele tatalui? (non-ue) no01else no01else Buna ziua, Peste 2 saptamani voi pleca in vacanta in Croatia. Voi pleca cu masina inmnatriculata pe numele tatalui meu. Mentionez faptul ca avem aceiasi ... (vezi toată discuția)