Buna ziua,
Sotia mea s-a angajat la o Soc. Comerciala in luna martie. 2015.Contractul a fost incheiat pt. o perioada de trei luni, dupa expirarea celor trei luni contractul a fost prelungit pentru un an de zile.
Sotia a facut cerere de concediu de odihna pentru luna august 2015(6 zile). Angajatorul zice ca i se va acorda concediu fara plata deoarece doar dupa 11 luni are dreptul la concediu de odihna. Mentionez caci pentru a fi libera in 01 mai si 01 iunie a facut cerere de concediu(i s-a acordat fara plata).
Spuneti-mi va rog daca este legal cum procedeaza angajatorul.
Va multumim!
Codul Muncii nu mai conditioneaza acordarea CO dupa ce ati desfasurata activitate o anumita perioada de timp ... CO se poate lua si la o luna dupa data inceperii activitatii .
Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 145 C.mun
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
......
Asadar. Codul Muncii stabileste ca orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare, care trebuie efectuat integral in fiecare an.
Astfel, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.
Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Sotia mea a solicitat intre timp administratorului un nr. de inregistrare al cererii, acesta a refuzat spunandui ca nu exista asa ceva. i-a zis ca nu ii poate acorda concediu de odihna deoarece nu ar fi fair play fata de angajatii mai vechi care si-au luat CO dupa 11 luni.(deci fair play-ul e in loc de lege). Intr-un final i-a zis ca va gasi el un mijloc de a o indeparta din firma si totodata ca el e dispus sa tina aprins un conflict mai ales caci are si cu ce.
in urma acestui "conflict" sotia mea a ajuns la spital.
Doctorita a zis caci copilul e bine, dar nu o poate inca ajuta cu un concediu deoarece este inca prea devreme(este in 10 saptamani).
va multumesc caci ati avut rabdarea sa cititi ofurile mele, iar daca aveti pareri/sugestii de a aborda situatia aparuta v-as fi recunoscator daca o sa mi le sugerati.
Si eventual sa aiba continut declarat ca sa nu zica anagajatorul ca a primit o foaie alba.
Plus ca ar trebui sa discute amiabil cu el si sa-i explice frumos ce prevede legea. Sa se inteleaga inainte ca acest conflict sa escaladeze si sanatatea sotiei sa fie afectata. Sa-i explice ca are nevoie de acest concediu acum tocmai pentru ca este gravida.