avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se poate face in cazul neaprobarii de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se poate face in cazul neaprobarii de catre angajator a concediului de odihna?

In institutia in care lucrez regulile cu privire la aprobarea cererilor de concediu s-au schimbat de 3 ori in ultimele 3 luni, in sensul ca au fost stabilite niveluri ierarhice diferite pentru aprobare (secretar general, director, ministru). Acest caracter imprevizibil al modului de aprobare al cererilor de concediu a contribuit considerabil la situatia in care ma aflu: la 2 zile dupa stabilirea unor noi reguli, am depus, conform planificarii, o cerere de concediu de odihna pentru 10 zile, care a fost avizata favorabil de 3 superiori ierarhici, aceasta fiind depusa pentru aprobare la cabinetul ministrului, cu 2 zile inainte de prima zi de concediu.
In a treia zi de presupus concediu am fost sunata de secretara si mi s-a comunicat ca a fost respinsa cererea de catre ministru, fara a fi motivata in vreun fel aceasta decizie (a scris doar ”NU”) si fara a fi datata. Am aflat de la colegi ca si alte cereri de concediu au fost respinse in acelasi mod.
Precizez ca ocup o functie de executie si nu am lasat in urma lucrari nesolutionate care sa determine in vreun fel aceasta decizie.
Ma astept ca, cele 3 zile in care am considerat ca sunt in concediu, sa fie interpretate de angajator ca fiind 3 zile de absente nemotivate, urmand sa suport consecintele care decurg din aceasta interpretare. :((
Personal, consider aceasta atitudine - total nejustificata - abuz in serviciu (mi-a fost vatamat un drept legitim legal - dreptul la concediu de odihna), dar as aprecia mult daca as primi si niste opinii avizate in dreptul muncii. Cum as putea proceda in continuare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 2 Septembrie 2015
Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145 C.mun
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
......

Astfel, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna ContSters60854 ContSters60854 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara de la 15 iunie 2014. In CIM am trecute 21 de zile de CO pe an. In anul 2014 am avut 11 zile de CO acordate. ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a acorda co din lipsa personalului Iuliana 24 Iuliana 24 Buna ziua Am o fina care este insarcinata in trei luni iar seful nu vrea sa-i dea Co sustinand ca nu are personal ,deabea a acceptat de a sta 6h la munca ,dar ... (vezi toată discuția)
Neacordare co emanuel-alexandru2001 emanuel-alexandru2001 Hristos a inviat! Am o mare rugaminte daca puteti sa-mi spuneti ,daca angajatorul nu vrea sa acorde concediul de odihna dupa un an de munca ce pot ... (vezi toată discuția)