avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Durata minima-maxima necesara eliberarii unor copii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Durata minima-maxima necesara eliberarii unor copii dupa dosar penal

Avand in vedere Ordinul nr. 64/2015 privind stabilirea unor măsuri organizatorice în scopul asigurării exercitării dreptului de a consulta dosarul penal În vigoare de la 07.07.2015, cererile de studiere a dosarului se solutioneaza dupa cate zile? Astfel de cereri nu trebuie sa apara in dosarul penal ?
Refuzul parchetului de a raspunde lla solicitare unei astfel de cereri in 30 de zile de la primirea cererii de procurorul de serviciu, intra sub incidenta art. 7 Legea Contenciosului Administrativ ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:47, 21 Iulie 2015
Nu am vazut nici macar sa fie stabilit un termen de recomandare in acest sens, practic nu s-a schimbat nimic, iti raspund tot cand doresc ei.
Nu intra sub incidenta Legii Contenciosului Administrativ, vorbim de un dosar penal.


Spuneti ca refuzul organului judiciar de a nu raspunde la cererea de eliberare a unor copii dupa dosarul penal nu poate fi considerat un act administrativ, deoarece dosarul este de natura penala.Daca cpp nu cuprinde si anumite dispozitii dar acea dispozitie este cuprinsa in Legea 554 /04 , dispozitiile cpp nu pot fi completate cu o lege generala ( legea 554 poate fi considerata generala pentru institutiile publice) ?

Hot. iCCJ nr. 5336 / 2005 speta:" semnarea de catre procurorul general al PCAB a comunicarii de neincepere a urmarii penale este un act administrativ,...".
Prin refuzul organului de a impiedica in orice mod o parte sa aiba acces la documentele din dosarul penal incalca principiul egalitatii armelor ,principiul la aparare.
art. 336-338 din ncpp se aplica in cazul masurilor si actelor de urmarire penala.

Prin act se poate intelege si inactiunea organului judiciar / omisiunea /refuzul tacit al acestuia de a raspunde la cererea de studiere si eliberare a unor documente din dosarul penal?

O astfel de situatie se poate incadra in dispozitiile art. 339 alin (6) din cpp?

Articolul 336 Dreptul de a face plângere (1) Orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală, dacă prin acestea s-a adus o vătămare intereselor sale legitime.
Articolul 338 Termenul de rezolvare Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea un exemplar al ordonanţei.
Articolul 339 Plângerea împotriva actelor procurorului (1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de primprocurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului. (2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorul
(6) Dispoziţiile art. 336-338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.
Daca cpp nu prevede termene de solutionare ( desi exista un termen de 20 de zile ), nici sanctiuni pentru refuzul procuroului de a raspunde la cereri ,atunci cum partea poate sa-si exercite drepturile prevazute in art. 83 si 94 din cpp ?
Depuneti plangere daca asa considerati, dar ca sa depuneti plangere, ar trebui sa aveti o ordonanta de respingere, la dvs nu s-a raspuns inca.
Da, nu este aplicabila procedura de contencios administrativ ci procedura penala.
Nu exista nicio sansa pe calea contenciosului administrativ.

Adresati cereri repetate si incercati sa luati legatura cu procurorul.
Incercati o audienta la prim-procuror.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta parchet ada123456 ada123456 in urma unei plangeri penale , la solutionare am primit NUP cu amenda administrativa 1000 ron , partea reclamanta a facut plangere in termenul resp de 20 zile ... (vezi toată discuția)
Se poate adresa plangerea impotriva rezolutiei de nup a parchetului catre dna? catinf catinf Buna ziua. Vreau sa fac plangere impotriva unei rezolutii a Parchetului de NUP in calitate de persoana interesata/succesor. Pot adresa plangerea prim ... (vezi toată discuția)
Calea de atac? _Alin_ _Alin_ Ieri am primit Ordonanța de la parchet, mi s-a respins plângerea ca inadmisibila, in temeiul art. 339 C.P.P. Ordonanța a fost emisă chiar de către ... (vezi toată discuția)