1. Sunt mama unei persoane in varsta de 19 ani cu handicap grav inca din primii ani de viata ( fara discernamant ). Are insotitor permanent. E necesar sa solicit tutela acesteia ? Eu am 60 de ani . In cazul mortii mele poate deveni tutore o sora a persoanei handicapate?
2. Detin un apartament proprietate personala in care locuiesc 6 persoane. La mostenire are dreptul si persoana fara discernamant ? Cum se procedeaza?
Intrucat discutam de un handicap de natura psihica , e necesara punerea sub interdictie , deoarece, din cele mentionate de dumneavoastra, lipseste total discernamantul copilului dumneavoastra.
Punerea sub interdictie e de competenta instantei de judecata -judecatoria in a carei raza teritoriala locuieste copilul dumneavoastra, aceasta va numi un tutore, care ii va reprezenta interesele incapabilului.
Dreptul de a succede nu e exclus de aceasta afectiune psihica , insa interesele persoanei in cauza (acceptarea succesiunii , reprezentarea in caz de dezbatere si iesire din indiviziune) vor fi reprezentate de catre tutorele legal , atat dumneavoastra , cat si sora, putand indeplini aceasta calitate.