avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutore?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutore?

1. Sunt mama unei persoane in varsta de 19 ani cu handicap grav inca din primii ani de viata ( fara discernamant ). Are insotitor permanent. E necesar sa solicit tutela acesteia ? Eu am 60 de ani . In cazul mortii mele poate deveni tutore o sora a persoanei handicapate?
2. Detin un apartament proprietate personala in care locuiesc 6 persoane. La mostenire are dreptul si persoana fara discernamant ? Cum se procedeaza?
Intrucat discutam de un handicap de natura psihica , e necesara punerea sub interdictie , deoarece, din cele mentionate de dumneavoastra, lipseste total discernamantul copilului dumneavoastra.
Punerea sub interdictie e de competenta instantei de judecata -judecatoria in a carei raza teritoriala locuieste copilul dumneavoastra, aceasta va numi un tutore, care ii va reprezenta interesele incapabilului.
Dreptul de a succede nu e exclus de aceasta afectiune psihica , insa interesele persoanei in cauza (acceptarea succesiunii , reprezentarea in caz de dezbatere si iesire din indiviziune) vor fi reprezentate de catre tutorele legal , atat dumneavoastra , cat si sora, putand indeplini aceasta calitate.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatelă, interdicție și/sau tutelă? care sunt pașii de urmat în cazul unui bolnav de schizofrenie? andra1299 andra1299 Buna ziua, sora mea a fost diagnosticata cu schizofrenie cronica si este in posesul unui certificat de handicap de tip psihic,grav pe 2 ani.Eu vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Bunuri bolnav psihic internat pompiliairina pompiliairina Cine administreaza bunurile unei persoane internata intr-un spital de psihiatrie si masuri de siguranta printr-o hotarare judecatoreasca? Cine este curator ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)