avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectarea hotararii judecatoresti - provizorie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectarea hotararii judecatoresti - provizorie executorie de drept

Buna ziua

1. Ce se poate intampla daca nu se respecta o hotarare civila la care se poate face apel (desi este provizorie este executorie de drept).
Concret: este prima hotarare judecatoreasca (cu drept de apel) si s-a dispus un program de vizitare minor, insa mama refuza sa dea copilul tatalui pe motiv ca face apel si pana nu ramane definitive si irevocabila nu-i da copilul.
Mama refuza orice legatura intre tata si copil. Refuzul este total nejustificat si dovedit in fata instantei. Tatal doreste sa se ocupe de copil, doreste sa faca orice pentru a-i dezvolta eventualele talente (sport, muzica, arta, limbi straine, etc.) pentru a-I crea un viitor frumos.
Tatal a depus plangere penala in acest sens.
2. In cazul apelului facut de mama, poate solicita tatal direct in instanta, recuperarea programului de vizita nerespectat de mama?
3. Este posibil sa nu fie considerata ca pensie alimentara sumele trimise mamei prin transfer bancar, numai pentru ca s-a trecut "pensie alimentara" fara a se specifica luna aferenta?
Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ony2k2 , utilizator 11:55, 27 Iulie 2015
1. Depinde. Se poate incepe urmarirea penala impotriva doamnei daca exista probe in acest sens, adica tatal poate dovedi ca a incercat sa preia copilul, si doamna s-a opus. Cati ani are copilul? A existat vreun refuz a copilului in sensul plecarii cu tata?
Daca va asteptati ca parchetul sau mai apoi instantele sa sanctioneze un astfel de comportament al mamei, veti avea o serie de experiente neplacute.
2. Personal nu am auzit de o decizie care sa prevada o recuperare a timpului in care tatal nu a stat cu copilul din vina mamei si nici nu vad cum s-ar putea formula.
3. Trecand pensie alimentara debitorul a exprimat care este datoria pe care intelege sa o execute.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
againstPAS, utilizator
Incercati sa rezolvati amiabil.
Plangerea penala nu rezolva nimic in acest moment.

Daca va veti tot judeca minorul va fi afectat...
Mai buna decat o plangere ar fi o executare a hotararii...
Stimata dna AVLIL ati citit jurisprudenta CEDO toata defavorabila executarii silite in materia program de vizitare minori????????
Dna maria, "tatal doreste sa se ocupe de copil" este o afirmatie care s-a materializat vreodata in ceva (in afara de pensie alimentara) ?
Doamna Proastasatului, revin cu intrebarea initiala, daca un tata nu are acces deloc la copilul lui cum ar putea sa-si materializeze dorinta de a se ocupa de copil in plus fata de pensia alimentara pe care o plateste?

Alte discuții în legătură

Tutela copilului si programul de vizita anca888 anca888 Buna ziua, am o intrebare: eu si sotul suntem in divort si avem un bebe de 8 luni. tatal copilului a solicitat in instanta ca vrea sa ia copilul pe weekenduri ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? - probleme cu programul de vizita Betty88 Betty88 Buna ziua, Sunt divortata si am 2 copil de 6 ani si de 3ani. La divort nu a fost hotarat un program de vizita ptr tata. Cuncubinajul meu a invitat sa vina sa ... (vezi toată discuția)
Program vizite minor in prezenta mamei ContSters364864 ContSters364864 Buna ziua am o fetita de 8 ani, tatal copilului este cetatean austriac. Mentionez ca nu am fost casatorita cu el. Am crescut singura fata, tatal a platit ... (vezi toată discuția)