avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor in proces-minori si familie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor in proces-minori si familie

Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare.Sunt asistent social si am fost citata ca martor intr-un proces al carui obiect este -stabilire program vizitare minori,iar in acelasi dosar mi se solicita efectuarea unei anchete psihosociale,in calitate de autoritate tutelara(asistent social) fiind singurul pe aceast post. Rugamintea mea este sa-mi comunicati cadrul legal prin care pot refuza calitatea de martor avand in vedere ca eu efectuez ancheta sociala solicitata de judecatorie.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 21:03, 23 Iulie 2015
Art. 317 Noul Cod de Procedură Civilă

Persoanele scutite de a depune mărturie

(1) Sunt scutiţi de a fi martori:

1. slujitorii cultelor, medicii, farmaciştii, avocaţii, notarii publici, executorii judecătoreşti, mediatorii, moaşele şi asistenţii medicali şi orice alţi profesionişti cărora legea le impune să păstreze secretul de serviciu sau secretul profesional cu privire la faptele de care au luat cunoştinţă în cadrul serviciului ori în exercitarea profesiei lor, chiar şi după încetarea activităţii lor;

2. judecătorii, procurorii şi funcţionarii publici, chiar şi după încetarea funcţiei lor, asupra împrejurărilor secrete de care au avut cunoştinţă în această calitate;

3. cei care prin răspunsurile lor s-ar expune pe ei înşişi sau ar expune pe vreuna din persoanele arătate la art. 315 alin. (1) pct. 1 şi 2 la o pedeapsă penală sau la dispreţul public.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1, cu excepţia slujitorilor cultelor, vor putea totuşi depune mărturie, dacă au fost dezlegate de secretul de serviciu ori profesional de partea interesată la păstrarea secretului, în afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.

(3) Vor putea, de asemenea, depune mărturie şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 2, dacă autoritatea sau instituţia pe lângă care funcţionează ori au funcţionat, după caz, le dă încuviinţarea.



Nu puteti refuza, va prezentati si vedeti ce dispune instanta.
2. judecătorii, procurorii şi funcţionarii publici, chiar şi după încetarea funcţiei lor, asupra împrejurărilor secrete de care au avut cunoştinţă în această calitate;

Asistentul social nu este funcţionar public? dacă este şi respectivul s-a exprimat instituţional, în scric, de ce are obligaţia să se prezinte şi ca martor ?
Stimat forumist @Martonze,

Articolele dintr-o lege nu se interpretează prin scoatere din context, mai precis dacă leguitorul arată o interdicție legată de secretul profesional, nu doar de calitatea de funcționar public, interdicția nu se aplică atunci când nu este vorba despre acest secret.

Referitor la cauză, nu văd, deci, nici un motiv de scutire de a depune mărturie, în sensul Art. 31, Noul Cod de Procedură Civilă.

Prin urmare, așa cum s-a exprimat colega mea, doar instanța decide asupra utilității mărturiei.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate intocmi ancheta sociala intr-un divort, un cabinet de libera practica in asistenta sociala? gabialbu gabialbu Potrivit Legii 466/2004 care reglementeaza statutul asistentului social in Romania, la art. 9 se mentioneaza faptul ca profesia de asistent social poate fi ... (vezi toată discuția)
Legea interzice preotului sa depuna marturie utiliyator utiliyator Ce lege interzice unui slujitor al cultelor sa depuna marturie in un proces ? ART. 191 cod procedura civila Sunt scutiţi de a fi martori: 1. ... (vezi toată discuția)
Cine poate fi acceptat ca martor in procesele civile? ContSters310776 ContSters310776 Buna seara Cine poate sa-mi raspunda daca un cuscru poate depune marturie in procesul civil pentru cuscrul sau proces pe care -l are acesta cu niste ... (vezi toată discuția)