avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata presedinte asociatie propietari si cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata presedinte asociatie propietari si cenzor

Buna seara. Am si eu o problema care ma framanta. Sunt de putina vreme propietarul unui apartament intr-un bloc nou construit. Deoarece nu am achizitionat de foarte mult timp apartamentul(10 iunie 2015),inca nu am reusit sa ma mut in noua locuinta,si probabil ca nu o voi face anul acesta. Blocul in care locuiesc este inclus intr-o asociatie de propietari in care in afara administratorul care este normal sa fie platit pentru serviciile efectuate,mai trebuiesc platiti si presedintele de asociatie(900 ron) dar si cenzorii (450 ron). Intrebarea mea este: pot sa refuz plata presedintelui si a cenzorului,deoarece mi se pare nejustificata. Hotararile in administratie cum se fac? Se face Adunarea generala a proprietarilor si in urma votului de 50%+1 se aproba ce se hotareste,sau votul trebuie sa fie unanim? Eu fiind nou propietar si implicit nou membru in asociatia de propietari trebuie sa accept ce au hotarat ei in lipsa mea? pot refuza plata daca nu sunt de acord?va multumesc,o seara buna !
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:50, 11 Octombrie 2022
scoica_80 a scris:

pot sa refuz plata presedintelui si a cenzorului,deoarece mi se pare nejustificata.


Art. 32. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a
proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.


Hotararile in administratie cum se fac?
Se face Adunarea generala a proprietarilor si in urma votului de 50%+1 se aproba ce se hotareste,sau votul trebuie sa fie unanim?
Eu fiind nou propietar si implicit nou membru in asociatia de propietari trebuie sa accept ce au hotarat ei in lipsa mea?


Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.


Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din
proprietatea comună;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
e) în cazul unui vot paritar, votul preşedintelui asociaţiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează
direct, pe bază de tabel nominal.
(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.



pot refuza plata daca nu sunt de acord?


Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2015
cyan, moderator
Buna ziua,
Nu puteti refuza plata daca nu sunteti de acord.
Probabl ca asa s-a hotarat in Adunarea Generala .
Indemnizarea presedintelui si a cenzorului este hotarata in AG.
Ca orice hotarare legala, aceasta se ia cu un procent de 50% +1 dintre cei prezenti.
Minoritatea se supune democratic majoritatii.

Cu rare exceptii, hotararile din AG vor intruni vreodata unanimitatea proprietarilor, asa ca dv. va trebui sa platiti ceea ce vi se pune pe lista.
Aveti dreptul sa consultati documentele asociatiei, aveti dreptul sa contestati anumite calcule, decizii sau hotarari.
Masura in care vi se va da curs solicitarii este masura in care ati putea dovedi ca niste calcule sunt prost facute, niste decizii sau hotarari au fost abuziv sau nelegal luate, eventual puteti schimba cursul lor daca gasiti o majoritate care sa va impartaseasca parerea.
Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri la cateva intrebari..
Eu am foar votat presedinte de bloc acum cca o luna,
Care este urmatorul pas pe care trebuie sa l fac ca sa fiu platit?
Cine imi face contract de mandat?
Cine ma plateste?
Sunt 48 de apartamente in bloc, o singura scara.
Dl administrator mi a dat o foaie si mi a spus sa mer pe la fiecare in bloc si sa le cer oamenilor cat consider eu, acea foaie sa fie completata cu numele fiecarui propietar si cu semnatura..
Personal mi s a parut aberant deoarece consider ca Dl administrator nu a procedat corect si nu am facut asta..
Unde trebuie sa merg pentru a mi face contract de mandat?
Cenzorii unde ii gasesc?
Indemnizația președintelui se stabilește în adunarea generala când este votat. Indemnizația se colectează prin introducerea în lista de plata lunara fiind împărțită pe cota parte indiviza și se plătește de administrator prin stat de plata lunar, asa cum se plătesc toate salariile, ale administratorului, femeia de serviciu, cenzorul. Dacă nu aveți cenzor exista firme specializate. Ar fi cazul sa schimbați administratorul dacavv-a trimis la proprietari sa va plateascavcat considera de cuviință, poate primiți câte o găină sau un borcan de murături sau de zacusca, tot e sezonul.! Citiți bine Legea 196/2018 a asociațiilor de proprietari, obligațiile președintelui, administratorului, comitetului, proprietarilor, cum se împart cheltuielile , etc Contractul de mandat se încheie cu comitetul executiv, găsiți model pe net. [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2022
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau conducerea asociatiei de proprietari... monica g.f. monica g.f. Este vorba despre un bloc cu 63 apartamente si garsoniere si 10 spatii comerciale situate la parterul blocului .Acest bloc a avut un singur proprietar (o ... (vezi toată discuția)
50%+1 sau 2/3 din nr. proprietarilor pentru adoptarea hotararilor intr-o a.p. cornelusha cornelusha Buna dimineata, Am pus o intrebare pe forum vineri seara la care am primit un raspuns,de fapt vreo trei.Dupa ce am stat si m-am gandit,am intors pe toate ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura elenaciuica68 elenaciuica68 Vreau sa aflu care este numarul minim de locatari care trebuie sa fie de acord cu incheierea unui nou contract pentru repartitoare de caldura. daca se poate ... (vezi toată discuția)