1- Limita de sume pentru a se incadra in cumparare directa (sub 10 000 EUR fara tva) este valabil pentru contract sau pe produs? Ex. Trebuie sa cumpar alimente (carne si produse de carne) in total peste suma stabilita dar daca luam fiecare separat dupa codul CPV nu ajungem la 10 000 EUR.
2- La cumparare directa trebuie sa merg si sa cer 3 oferte de pret?
1. Limita pentru achizitia directa este de 15.000 euro fara TVA, iar in anumite conditii se poate alege ca procedura acest tip de achizitie daca sunt intrunite o serie de conditii prevazute in OUG nr.34/2006, limita extinzandu-se pana la 125.000 euro. Atentie la codurile CPV.
2. Corect ar fi sa aveti aceste oferte la dosarul de achizitie publica!
1. Va recomand sa nu separati achizitia in mai multe contracte deoarece intrati sub incidenta prevedrilor art 23 din OUG 34/2006. Intradevar puteti gasi coduri CPV separate pentru "carne" si pentru "produse si carne", dar nici nu exista in OUG 34 o specificare clara a faptului ca la estimarea valorii contractului se va tine cont de fiecare cod CPV in parte. Menirea CPV-ului este pur si simplu pentru a depasi barierele lingvistice atunci cand dorim achizitionarea unui anumit produs/serviciu.
Va recomand sa initiati o procedura de cerere de oferta pentru intreaga cantitate folosind cod CPV "15100000-9 Produse de origine animală, carne şi produse din carne", daca depasiti pragul de 15.000 de euro. Bineinteles puteti sa faceti cerere de oferta si pentru 5000 de euro daca vreti.
In cazul achizitiei directe acesta se poate face numai pana la pragul de 15.000 de euro, fara nici o posibilitate de a face achizitie directa peste acest prag valoric. De altfel achizitia directa nu este procedura de achizitie publica. Procedurile de achizitie publica sunt enumerate la art 18 din OUG 34, iar achizitia directa nu se afla printre ele.
Achizitia directa este o "modalitate" de a face achizitii si este reglementata de art 19 din OUG 34.
2. Legislatia in domeniul achizitiilor nu prevede in cazul achizitiei directe necesitatea celor 3 oferte. Aceste idee de "3 oferte" a ramas ca o mostenire din legislatiile vechi in materie de achizitii, dar in prezent nu mai sunt valabile.
Totusi va recomand sa sa faceti o selectie de oferte prin care sa demonstrati ca pretul de achizitie e unul competitiv pe piata la momentul achizitiei, si in acest fel demonstrati ca nu faceti achizitiionarea bunurilor la suprapret.
Succes.
Urgent
anija76
Va rog sa ma ajutati!
Sunt noua in domeniul achizitiilor, lucrez la o A.C. si am avut un contract de lucrari pe codul CPV 45453100-8 Lucrări de renovare. ... (vezi toată discuția)