avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebari despre somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebari despre somaj

Buna ziua.Am trei intrebari referitoare la acordarea somajului:
1.Beneficiaza de somaj o persoana ce are contract individual de munca din anul 2008 dar din oct.2012 i s-a schimbat norma de lucru la 4ore/zi?
2.Perioada preavizului in cazul concedierii se poate suprapune cu,concediul de odihna la care are dreptul salariatul pentru perioada lucrata in anul 2015?
3.In cazul in care angajatorul chiar nu mai are posibilitatea de a-i oferi de lucru salariatului ce urmeaza a fi disponibilizat,contractul individual de munca a salariatului poate fi suspendat pe perioada preavizului?Daca da,in baza carui articol din C.Muncii?Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.O zi buna ,va doresc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:46, 23 Iulie 2015
1. Da.
2. Da
3. Va referiti la reducerea/intrerurerea activitatii angajatorului?
In codul muncii acestea sunt articolele:

Art. 52. [suspendarea din initiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; [Decizia Curtii Constitutionale nr. 279/2015]
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
c1) in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca;
d) pe durata detasarii;
e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
[ 47 adnotări ]
Art. 53. [intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului]
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.



Dar asta inseamna ca angajatorul doreste sa va pastreze ca angajat. Or, din ce spuneti dvs. se pare ca acesta a luat decizia concedierii.
Deci raspunsul la intrebare e nu.
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie: sa va inceteze cotractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni anterioare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni tebuie sa fie cu program normal de 8 ore pe zi.
- Daca programul este de 4 ore pe zi atunci trebuie ca toate cel 24 de luni anterioare sa fie stagiu de cotizare la somaj.

2. In perioada de preaviz se poate lua concediu de odihna fara a se prelungi perioada de preaviz.

3. - Perioada de preaviz face parte din CIM, este vechime in munca, iar salariatul trebuie sa se prezinte la programul de lucru prevazut in CIM si este platit in aceasta perioada (sau poate intra in concediu de odihna).
- Angajatorul trebuia sa stie ce se va intampla cu firma lui si sa acorde preavizul mai din timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatii horeca OLIVIA_L OLIVIA_L Buna! Imi poate spune cineva ce solutii de protectie sociala exista pentru angajatii hotelurilor care se inchid? Multumesc mult! (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru somaj tehnic Silviu Hategan Silviu Hategan Buna ziua.Va rog sa-mi transmiteti ce acte trebuie sa intocmeasca un angajator pentru somajul tehnic al personalului angajat si care este baza legala. Va ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)