avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda datorita completarii gresite a rovinietei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda datorita completarii gresite a rovinietei

Buna ziua. In luna martie am circulat in afara orasului, iar inainte de a pleca la drum mi-am facut rovinieta. Ceea ce nu am observat a fost faptul ca angajatul benzinariei la care am facut rovinieta a trecut gresit numarul de inmatriculare (a gresit o cifra), iar acum (peste aproape 4 luni) m-am trezit cu o amenda pentru ca am circulat fara rovinieta. As putea face ceva in legatura cu asta? E putin cam frustrant sa stii ca ai platit rovinieta si, totusi, ai luat amenda. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:43, 30 Iulie 2015
cyan a scris:

Nu este vina vanzatorului ci a cumparatorului care nu a fost atent cand a verificat nr de inmatriculare si seria sasiului.
Cand se introduce nr se iau automat si celelalte elemente de identificare iar daca nr a fost introdus gresit atunci si restul sunt gresite.
Din acest motiv soferul este pus sa confirme prin semnatura corectitudinea datelor inregistrate iar in cazul introducerii gresite se poate corecta situatia in 24 de ore.



Se presupune ca un vanzator nu ar trebui sa fie atat de incompetent incat sa nu fie in stare sa copieze niste date... Asta este...

O zi buna sa aveti!
cyan a scris:

Nu este vina vanzatorului ci a cumparatorului care nu a fost atent cand a verificat nr de inmatriculare si seria sasiului.



Domnule Cyan, apreciez postarile dvs. dar aici nu sunt de acord. Vanzatorul acela poarta 100% responsabilitatea, din moment ce a emis ceva, dupa niste acte, nu dupa ce i-a spus cineva! Ca eu puteam sa fiu manga, sau analfabet si? Nu pot cumpara rovigneta? Am eu alta obligatie decat aceea de a plati?
Sa va spun ce am patit eu. Folosesc pentru ochi niste picaturi, pe care le primesc gratis. Iau odata 3 flacoane, pentru un trimestru si ma tin mai mult de atat. Am ajuns ca, dupa cateva luni, sa deschid un flacon, sa-l pun direct in ochi - exista deci iresponsabili mai mari decat cei ce nu se uita la rovineta #-o! - si, noroc ca m-a usturat. Atunci m-am uitat la flacon mai atent, am vazut ca era altceva, diferea doar o litera. Am vrut sa-l arunc dar, mi-am zis ca nu este in regula, asa ca am sesizat farmacia, prin email. Mi-au raspuns imediat, ca ma roaga sa astept 2-3 saptamani ca sesizarea mea face obiectul unei ample investigatii la nivelul retelei de farmacii. Dupa care m-au chemat sa-mi dea flaconul corect, cu mii de scuze. Eu aveam si card la ei, au verificat tot ce le-am spus si, probabil, desi nu mi-am dorit-o, pe fatuca aceea au dat-o afara.
Deci, este in interesul nostru sa cascam ochii, mai ales cand este vorba de ochi, :) dar, totusi, sa nu exoneram de raspundere pe cei in drept.
Este adevarat ca in mare parte vanzatorul este vinovat privind din prisma cumparatorului dar vanzatorul se considera "acoperit" prin faptul ca solicita cumparatorului verificarea datelor si asumarea prin semnatura a corectitudinii datelor. Sigur ca nu este un lucru prea normal aruncarea responsabilitatii corectitudinii datelor in dreptul cumparatorului care pana la urma a platit un tarif pentru utilizarea drumurilor. Eu citesc datele de vreo 2-3 ori pina sa semnez bonul ala mai ales ca am un nr care cuprinde litera Y.

Anularea procesului verbal nu se poate face decat prin instanta iar in plingere s-ar putea solicita schimbarea amenzii in avertisment in conditiile in care judecatorul intelege ca utilizatorul drumului nu a prejudiciat administratorul drumului CNADR. Pe bonul fiscal nu apare nr de inmatriculare si poate fi folosit drept dovada a achitarii tarifului iar daca nr de inmatriculare difera doar printr-o litera sau cifra este posibil sa se gaseasca intelegere la judecator. Ideea este ca o data nr introdus eronat se preia automat si nr sasiului din baza de date, de fapt se preia nr sasiului aferent nr de inmatriculare introdus.

Pana la urma se poate depune o sesizare si la ANPC pe motiv de prestare neconforma a unui serviciu care a produs un prejudiciu cumparatorului.
Trebuie depusa o reclamatie initiala la vanzator si informat cu privire la prejudiciul cauzat cu atentionarea asupra faptului ca a fost cauzat un prejudiciu de catre unul dintre angajati si apoi sesizat ANPC-ul.
Totusi trebuie urmata obligatoriu in termenul de 15 zile de la comunicarea pv si calea instantei ptr anularea pv.
Nu stiu daca a fost sesizat vreodata ANPC cu privire la astfel de cazuri iar daca a fost sesizat care a fost punctul de vedere al autoritatii.
cyan a scris:

Ideea este ca o data nr introdus eronat se preia automat si nr sasiului din baza de date, de fapt se preia nr sasiului aferent nr de inmatriculare introdus.

.


pe asta nu am mai auzit-o....
cum adica "sistemul preia automat datele"...pai ce facem daca se nimereste cu datele altei masini(prin absurd vorbind) si circula cu 2 vignete , sau , nu exista numarul respectiv de imatriculare .
ia incercati dumneavoastra sa cumparati 2 vignete , sa vedeti , ca o sa primiti informatia ca masina cu nr...etc...etc.. este deja inregistrata in sistem.
apoi incercati sa cumparati vigneta pentru un numar....asa la intamplare , poate se nimereste sa nu existe sau sa fie radiat...

as mai avea de adaugat , daca tot a grestit datele masinii cu tot cu numar de imatriculare , de ce casierul nu greseste sa uite sa incaseze si banii pe respectivul serviciu ?
cum suna?!!
m-am interesat la un amic si iata rezolvarea :
poate fi contestat amenda , deoarece pe bon apare data si ora emiterii acestuia , respectiv pe PV venit de la CNADNR , apare data si ora cand a fost filmata masina "fara vigneta"...si se rezolva , fara probleme , dar , daca nu mai exista bonul , nu se mai poate face nimic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
Silver78, utilizator
Poate sa fie si cum spuneti dvoastra dar data si ora emiterii apar si pe rovinieta nu numai pe bonul fiscal.

Am apreciat ca nu se mai baga si nr sasiului care este compus dintr-o insiruire de cateva cifre deoarece emiterea rovinierei dureaza foarte putin timp.

In plus introducerea unui nr de inmatriculare eronat completat cu un nr de sasiu eronat nu cred ca se poate produce din cauza existentei bazei de date.

De altfel, daca masina al carui nr de inmatriculare a fost introdus ar fi avut rovinieta sistemul informatic ar fi avertizat ca exista o rovinieta emisa si nu ar mai fi existat problema amenzii.

Nu ne poate lamuri cu privire la modul de introducere al datelor decat cineva care lucreaza la o statie de alimentare. pentru a lamuri chestiunea introducerii datelor ptr rovinienta o sa intreb zilele astea deoarece imi trebuie rovinieta sa ies din localitate si o sa revin cu informatia, aceeasi treaba este si cu taxa de pod de la Fetesti care este emisa in mod similar rovinietei.

Poate ne lamureste si utilizatorul care a deschis topicul in ce a constat de fapt inregistrarea eronata.

In urma furnizarii datelor, personalul distribuitorului va elibera un document, denumit ,,copie partener” , document pe care vi-l va inmana, in vederea verificarii corectitudinii datelor inscrise si certificarii, prin semnatura, a corectitudinii acestora.
In cazul in care observati ca datele inscrise nu sunt conforme cu cele solicitate, returnati personalului distribuitorului copia partner nesemnata si solicitati eliberarea unui nou document, in conformitate cu cele solicitate.
In acesta situatie, personalul distribuitorului este obligat sa emita un nou document ,,copie partener”.
In situatia in care datele inscrise in ,,copie partener” sunt conforme cu cele solicitate, trebuie sa semnati acest document, personalul distribuitorului urmand a va inmana exemplarul ,,copie clinet” al rovinietei, document ce va fi stampilat de distribuitor si va ramane in posesia dumneavoastra.

ATENTIE!!!!
Doar emiterea de catre personalul distribuitorului a documentului ,,copie client”atesta inregistrarea in baza de date a rovinietei.

In cazul in care observati o eroare la inscrierea numarului de inmatriculare, dupa ce ati semnat documentul ,,copie partener”, iar personalul distribuitorului a emis documentul ,,copie client” , puteti solicita corectia numarului de inmatriculare, in punctul de lucru al distribuitorului care a emis rovinieta, in decurs de 60 minute de la emiterea acesteia .

In vederea operarii acestei modificari, personalul distribuitorului va solicita o copie de pe certificatul de inmatriculare al vehiculului.
"
[ link extern ]


Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta, plangere contraventionala Salagean  Vasilica Salagean Vasilica Buna ziua . As dori sa aflu si parerea voastra referitoare la o speta. La achizitionarea unei roviniete pe 12 luni din eroare se tasteaza gresit numarul ... (vezi toată discuția)
Rovinieta autoturism Tataly Tataly Bună ziua, Am cumpărat un autoturism pe care l-am înmatriculat cu numărul avut anterior. Intrebarea mea este: rămâne valabilă rovinieta, aceasta ... (vezi toată discuția)
Vigneta eliberata gresit setraco setraco am scos o vigneta pt un camion valabila pe o zi dar, persoana care a eliberat-o a tastat nr de camion gresit. In momentul introducerii nr. de inmatriculare ... (vezi toată discuția)