avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se mai elibereaza carte de munca sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se mai elibereaza carte de munca sau nu?

O persoana student doreste sa se angajeze pe perioada vacantei de vara. Angajatorul i-a spus ca nu se mai elibereaza carti de munca.Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:34, 7 Iulie 2010
Din cate am auzit momentan nu se mai gasesc de cumparat carti de munca, dar ii poate elibera adeverinta de vechime vizata de catre ITM.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2008 de modificare a Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii a fost publicata joi, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 765. Actul normativ prelungeste cu doi ani termenul referitor la dovedirea vechimii in munca pe baza inscrierilor in carnetele de munca, respectiv data la care urmeaza sa se abroge Decretul nr.92/1976 privind carnetul de munca.
Dimensiune text print ym Articol interesant (46)
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2008 a fost adoptata de Guvern, in sedinta din 4 noiembrie.

OUG nr. 148/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii prevede amanarea termenului de abrogare a Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca cu doi ani, pana la 1 ianuarie 2011, si mentinerea actualelor reglementari privind intocmirea, completarea, pastrarea si evidenta carnetului de munca.

Pana in prezent, Codul Muncii prevedea ca Decretul nr. 92/1976 va fi abrogat incepand cu 1 ianuarie 2009.

Ministerul Muncii a motivat amanarea termenului prin faptul ca" in prezent, operatiunea de predare – primire a carnetelor de munca de catre inspectoratele teritoriale de munca catre casele teritoriale de pensii in scopul preluarii datelor din carnetele de munca, precum si de scanare a acestora este in curs de derulare".

Carnetul de munca, in vigoare pana la 31 decembrie 2010

OUG nr. 148/2008 prevede modificarea art. 296 si a alin.(3) art.298 din Codul Muncii. Astfel, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se va proba cu carnetul de munca.

Dupa 1 ianuarie 2011, data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, vechimea in munca stabilita pana la 31 decembrie 2010 se va reconstitui, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.

Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr.92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.

De asemenea, OUG nr. 148/2008 prelungeste cu doi ani, respectiv pana la 30 iunie 2011 (termen anterior 30 iunie 2009), termenul pana la care angajatorii, respectiv inspectoratele teritoriale de munca, sunt obligati sa elibereze titularilor carnetele de munca.

Potrivit prevederilor Decretului 92/1976 carnetul de munca este actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta. In carnetul de munca se inscriu datele cu privire la toate situatiile invocate mai sus, precum si cele privind starea civila, pregatirea scolara si pregatirea profesionala a titularului, recompensele si orice alte situatii care, potrivit dispozitiilor legale, se mentioneaza in carnetul de munca.




Din 2011, carnetele de muncă ar putea să dispară. Acest lucru este posibil în condiţiile în care evidenţa muncii se înregistrează în primul rând în Registrul Unic de Evidenţă a Salariaţilor care trebuie obligatoriu să fie înfiinţat de către toţi angajatorii, în formă electronică, şi depus la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), registrul fiind singurul care conţine toate datele angajaţilor. Cu toate acestea, până la noi ordine, angajatorii trebuie să aibă numai angajaţi cu carnet de muncă pentru a nu fi amendaţi de inspectorii de la ITM. Pentru orice persoana care se angajează pentru prima dată, angajatorul este obligat să-i emită carnet de muncă. În cazul în care Direcţia de Muncă, de unde trebuie să se procure carnetul de muncă – contra unei sume modice, nu deţine aceste carnete, angajatorii intră în posesia unei adeverinţe care ţine loc de carnet de muncă, urmând ca odată cu procurarea unui carnet să i se treacă şi perioada de pe adverinţa cu pricina. În plus, la angajare, fiecare persoană trebuie să redacteze o declaraţie pe propria răspundere în care să spună dacă are sau nu carnet de muncă şi dacă are să indice unde este acesta.
Intr-adevar momentan s-au cam epuizat stocurile de carnete de munca dar aceasta nu constituie un impediment pt. incheierea unui contract de munca.
Cum spunea si doamna dana pt. perioada lucrata unitatea poate elibera o adeverinta de vechime.
1. Registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) este folositor mai mult pentru statisticile efctuate in legatura cu forta de munca.
2. Revisal nu iti acorda vechime in munca.
3. Vechimea in munca este evidentiata la Casa de Pensii prin declaratiile lunare transmise de angajator.
4. Pentru cei angajati dupa 01.04.2001 carnetul de munca nu este indispensabil. Nici nu mai au nevoie de el.
Exista tipizate de carnete de munca ... in special, in Bucuresti :)

Alte discuții în legătură

Carnet de munca Dinush Dinush Daca nu am carnet de munca, mi se poate elibera o adeverinta de la ITM cu veniturile cumulate? daca imi cumpar un carnet de munca imi poate si trece ... (vezi toată discuția)
Carti de munca gaba gaba Ce se intampla cu cartile de munca incepand cu 01.01.2009? Se va trece la evidenta electronica? Multumesc. (vezi toată discuția)
Carnete munca Bora Irina Bora Irina Modalitate de predare a carnetelor de4 munca titularilor (vezi toată discuția)