azi am primit sentinta de divort acasa,as vrea sa stiu daca incep procedurile pt schimbarea numelui aproximativ cat timp imi ia?pentru ca sunt in tara doar pentru o perioada de 2 max.3 saptamani
si cu ce ar trebui sa incep?
unde ma duc?ce hartii am nevoie
imi scrie ceva de genul:cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.asta ce inseamna?nu pot sa imi schimb actele pana ce nu trec 30 de zile sau ca in termen de 30 de zile trebuie sa imi schimb actele ca sa revin la numele anterior?
multumesc anticipat
Sentinta instantei de fond este atacabila cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Daca nu se declara apel de niciuna dintre parti in termenul mai sus aratat, sentinta devine defintiva.
Dupa ramanerea definitiva a hotararii, este necesar sa solicitati instantei legalizarea acesteia.
In termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a sentintei trebuie sa efectuati demersuri pentru eliberarea unei noi carti de identitate cu numele purtat anterior casatoriei asa cum s-a dispus prin hotararare.
Pentru a nu mai astepta cele 30 de zile de apel exista o posibilitate, insa trebuie sa apelati la bunavointa sotului dvs.
Ambele parti formuleaza o cerere adresata presedintelui instantei prin care arata ca inteleg sa nu declare apel impotriva sentintei, iar aceste cereri se depun personal si vor fi insotite de copiile cartilor de identitate.
Dupa depunerea celor doua cereri, puteti solicita instantei legalizarea sentintei.
Pentru legalizare aveti nevoie de :
- cerere adresata presedintelui instantei,
- taxa de timbru de 5 lei si
- sentinta a carei legalizare se solicita.
Dupa ce obtineti legalizarea sentintei , pentru schimbarea cartii de identitate mergeti la Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPLCEP).
Acolo va informati cu privire la termenul in care puteti obtine o noua carte de identitate.