Care sunt obligațiile Asociațiilor de Proprietari referitor la dezinsecție/deratizare ?
Ce articole de legi îi poate obliga pe șefii de Asociații de Proprietari să facă deratizarea dacă sunt proprietari care reclamă apariția șobolanilor în apartamente ?
Spun asta pentru că minim doi proprietari s-au trezit cu cel puţin un şobolan destul de mare în baie, acesta dărâmând uşa de vizitare, care nu era prinsă în balamale, dar era destul de greu de dărâmat. Deci, sigur era un şobolan "musculos".
S-a dus unul din proprietari la preşedintă şi aceasta i-a replicat, senin, că ... e bine să adune semnături pe un tabel cu proprietarii care au avut astfel de probleme, şi pentru a suporta cheltuielile ulterioare ale deratizării. De parcă şobolanii pot aştepta până se adună semnături ... birocraţie clară.
Apropo, îi costă doar pe proprietarii acelei scări deratizarea, dacă ar trebui să se facă această operaţiune cel puţin în tot blocul (cu 3-5 scări), posibil şi în blocul alăturat, odată ce există şobolani care pot migra în toate blocurile alăturate, doar n-or avea interdicţie de circulaţie !
Nu ar trebui ca Primăria s-o facă gratuit, sau mă înşel ? Zicea cineva chiar pe avocatnet.ro: "În Bucuresti face Primăria gratis dezinsectia la toate blocurile, împotriva tântarilor, atât la subsol cât si pe casa scării si deratizare împotriva sobolanilor." În alte oraşe e valabil ?
Tot pe avocatnet spunea cineva: "Deratizarea se face în intervale maxime de 6 luni conform O.M.S. 536/1997. Dezinsecția se face trimestrial conform acelorași norme. În caz de infestare se recomandă şi a doua trecere."
Să zicem că se va plăti această deratizare, posibil şi o dezinsecție, dar n-ar trebui să se plătească din Fondul de Reparații ?
Apropo, cât ar costa această operaţiune pentru un bloc cu 3-5 scări ?
Şi n-ar fi obligaţia Preşedintelui (Administratorului) să facă urgent deratizarea, pentru că se pot trezi proprietarii cu şobolani în apartamente, putând avea urmări şi mai grave ?
Dacă n-o vor face cei din Asociaţie în maxim 3 zile, eu zic că e bine să se cheme cei de la Direcţia Sanitar-veterinară, să le dea amenzi celor din A.P.
Ce spune Ordinul nr.536 din 23/06/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei:
Art. 146. - Consiliile Locale, Primăriile şi agenţii economici au obligaţia de a organiza şi desfăşura acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort, la solicitarea şi cu îndrumarea tehnică de specialitate a inspectoratului de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritorial.
Art. 147. - Cetăţenii cu gospodării individuale şi Asociaţiile de Locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin.
Art. 148. - Inspectoratele de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale au obligaţia informării populaţiei cu privire la existenţa în teritoriu a vectorilor care prezintă un risc pentru sănătate sau care produc un disconfort deosebit şi la măsurile de combatere ce trebuie luate împotriva acestora. În atingerea acestui scop, membrii comunităţii se pot adresa inspectoratelor de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale pentru obţinerea informaţiilor dorite.
Consiliile Locale şi Primăriile au obligaţia de a comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi rozătoarelor.
Legea ar fi destul de clară, dar nu se implică nimeni, toţi replică faptul că n-au bani, dar legile nu sunt făcute să se respecte de către Autorităţi, ci doar de cetăţenii simpli !
Ce, noi avem bani sau locuri de muncă să plătim atâtea taxe şi impozite ? Dar suntem obligaţi să le plătim !