avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj?

buna ziua
as dori sa va adresez o intrebare dar mai intii ar trebiu sa va relatez situatia de fapt
sint in somaj pe perioada 01 dec 2014/ 31 dec 2015.am fost lunar la aplicarea vizei
incepind cu iulie 2015 am fost angajata cu cim pe 3 luni de zile . am anuntat la somaj am depus documentatia de la angajator si somajul a fost SUSPENDAT pentru cele 3 luni de zile

intrebarea pe care va adresez cu respect este urmatoarea:
daca la finele acestor 3 luni se va prelungi cim tot pe 3 luni si tot asa si nu voi voi trece in perioada NEDETERMINATA sa pot obtine cei 30% se va termina cele 12 luni aferente perioadei de somaj stabilita de ajofm
Lunile de somaj suspendat se vor prelungi dupa cele 12 luni ca sa pot sa iau si cei 30% INDEMNIZATIE SOMAJ atunci cind cim se va incheia pe perioada nedeterminata .
multumesc ptr timpul acordat si bunavionta in a am lamuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:51, 25 Iulie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:

a) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...

c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...

Art. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).


2. Adica:

- Daca ati incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata de 3 luni il puteti prelungi dar nu mai mult de 12 luni iar dupa incetarea CIM puteti solicita reluarea in plata a indemnizatiei de somaj.

- Daca CIM pe perioada determinata se transforma in CIM pe perioada nedeterminata nu mai benficiati de cei 30% din indemnizatia de somaj deoarece in acel moment inceteaza plata indemnizatiei de somaj.

- Pentru a primi cei 30% lunar trebuia sa incheiati de la inceput un CIM pe perioada nedeterminata si cu program normal de lucru (8 ore pe zi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj GabrielaF GabrielaF Buna ziua.Ma aflu in somaj pana in iunie 2014,dar mi s-a facut o oferta de munca si intentionez sa ma angajez,intrebarile mele sunt: -trebuie sa depun ceva ... (vezi toată discuția)
Drept somaj yume21 yume21 Buna ziua! La firma unde am lucrat s-a desfiintat si dupa trei saptamani de somaj m-a preluat o firma cu contract determinat pe trei luni, ceea ce dupa ... (vezi toată discuția)
Somaj Lucia_pad Lucia_pad Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce situatie pot primi cei 30% din indemnizatia de somaj , in cazul in care, dupa o luna de la inregistrarea la AJOFM, ca ... (vezi toată discuția)