Am si eu o problema si sper sa ma poata ajuta cineva cu un sfat. Problema sta in felul urmator: acum vreo 5 ani am ajutat o "prietena" sa isi deschida un bar. Am ajutat-o in sensul ca ma duceam eu pe unde trebuia ea sa mearga pentru ca avea si serviciu in intervalul 9-17. Ma rog, ea a tinut barul cam vreo 2-3 luni apoi l-a vandut si a plecat din tara. Acum o zi am mers impreuna cu niste prieteni in barul respectiv si m-am trezit amentintat cu judecata, dat afara din bar si acuzat de furt! Sotia actualului patron ma acuza ca m-am dat drept administrator acum vreo 5 ani si am facut contract la RDS si ca am furat echipament in valoare de 1200 de euro de la RDS. Eu, intr-adevar m-am dus in locul "prietenei" la RDS si am semnat in numele ei, dar in nici un caz nu m-am dat drept administrator si plus de asta eu in afara de 2 stick-uri de net nu am am vazut la ea, deci care echipament? Are vreun temei legal pentru instanta sau nu? Ma poate acuza de fals in declaratii daca contractul era pe numele "prietenei" si eu doar am semnat in locul ei?
Nu inteleg cum ati semnat in locul ei daca nu erati administrator.
Pe de alta parte, semnarea unui contract cu RDS daca s-a respectat si platit nu cred ca ar constitui o mare problema daca nu ati sustinut ca sunteti administrator.
Furtul trebuie dovedit.
Din cele descrise de dvs.nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de furt.
In ce priveste falsul in declaratii prevazut si pedepsit de art.326 nu cred ca se aplica,daca, ati semnat insa dvs. dar, in numele si ptr.alta persoana,ar putea fi infractiunea de fals privind identitatea,oricum, este discutabil,si, depinde ce amploare vrea sa dea RDS.
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .
Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.
Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.
Împăcarea
Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.