avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Reducere de impozit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Reducere de impozit

O persoanã desfaşorã o activitate independenta (PFA) pe norme de venit.
Varsta acesteia este de 59 ani, dar a lucrat in grupa a – II - a 30 de ani si a dobandit 6 ani de grupa a II a.
Se poate considera ca aceastã persoanã are de fapt varsta de 65 ani datoritã îmbãtrâniri premature a organismului lucrând în condiţii de grupa a II-a?
Persoana este pensionata la limita de varsta (la 59 ani). Adica la 59 ani are de fapt 65 ani.
Vârsta cronologicã este de 59 ani, iar vârsta biologicã datoritã degradãrii funcţiilor vitale ale organismului este de 65 ani ( 59 + 6). Intreb aceasta deoarece conform HOTARIRII NR. 1061/1968 pentru stabilirea criteriilor de incadrare a locurilor de munca in grupele I si II, prevazute de Legea nr. 27/1966 , art. 1 se menţioneazã:

,,In grupa I, locurile de munca cu conditii care provoaca uzura prematura a organismului, ca o consecinta a:

a). prezentei la locul de munca a unor substante forte vatamatoare care pot provoca boli profesionale sau de alta natura, foarte grave, ce pot determina o incapacitate de munca permanenta si totala;
b). unor conditii de munca ce implica un efort fizic foarte mare, in special la locurile de munca cu temperaturi foarte ridicate.
c). unor conditii de munca ce implica o suprasolicitate nervoasa, ca urmare a existentei la locul de munca a unui risc deosebit de explozie, de iradiere sau de infectare.

In grupa a II-a, locurile de munca in care organismul este supus unui grad de solicitare ridicat, ca o consecinta a:
a). prezentei la locul de munca a unor substante vatamatoare care pot provoca boli profesionale sau de alta natura, grave, ce pot determina o incapacitate de munca permanenta si partiala;
b). unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, sau solicitate nervoasa deosebita, in special la locurile de munca cu temperaturi ridicate, zgomot intens, concentrare intensa, vibratii sau alte nocivitati;
c). unor conditii de munca ce implica o solicitare marita nervoasa ca urmare a existentei la locul de munca a unui risc de explozie, de iradiere sau de infectare.”

Solicit acest rãspuns deoarece în cadrul activitãţii de PFA, persoana respectivã este încadratã la normã de venit, iar contribuabilii cu vãrsta peste 65 ani pot beneficia de o reducere a impozitului cu 40%.

Pentru munca in grupa a II a au fost achitate la ANAF obligatiile fiscale.

MULŢUMESC
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
verificator, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:35, 29 Iulie 2015
Dvs. ati scris:
O persoanã desfaşorã o activitate independenta (PFA) pe norme de venit.
Varsta acesteia este de 59 ani, dar a lucrat in grupa a – II - a 30 de ani si a dobandit 6 ani de grupa a II a.
Se poate considera ca aceastã persoanã are de fapt varsta de 65 ani datoritã îmbãtrâniri premature a organismului lucrând în condiţii de grupa a II-a?
Persoana este pensionata la limita de varsta (la 59 ani). Adica la 59 ani are de fapt 65 ani.
Vârsta cronologicã este de 59 ani, iar vârsta biologicã datoritã degradãrii funcţiilor vitale ale organismului este de 65 ani ( 59 + 6).


1. "Imbatranirea prematura a organismului" nu inseamna si modificarea varstei persoanei in cauza.

2. Aceasta expresie ("Imbatranirea prematura a organismului") nu o regasiti in nici un act normativ referitor conditiile de munca.
va multumesc pentru raspuns, dar cum se poate interpreta varsta celor care au muncit in :
,, locuri de munca in care organismul este supus unui grad de solicitari ridicat" - incadrati la grupa II - a de munca,
respectiv,
,,locurile de munca cu conditii care provoaca uzura prematura a organismului" - - incadrati la grupa I - a de munca.

Se observa ca legiuitorul face precizari precise si nu introduce cuvantul ,,poate"

De ce nu toti oamanii ies la pensie la implinirea varstei de la nastere de 65 ani? Nu cumva pentru ca i-au implinit mai devreme lucrand in conditii cu solicitari ridicate, sau in conditii care provoaca uzura prematura a organismului.

multumesc anticipat


1. Pentru cazul in care o persoana a lucrat in grupe superioare de munca sau in conditii deosebite sau speciale de munca legea prevede reducerea varstei standard de pensionare in functie de perioada in care a lucrat in asemenea conditii.

2. Daca unui barbat i se permite sa solicite pensie pentru limita de varsta la 59 de ani deoarece a lucrat niste ani in grupe superioare de munca asta nu inseamna ca persoana in cauza se considera ca are varsta de 65 de ani (el are tot 59 de ani).

3. Gradul de uzura ridicat sau prematura a organismului nu modifica varsta unei persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa va intreb daca exista posibilitatea sa se ceara recalcularea ... Valsymy Valsymy Doresc sa va intreb daca exista posibilitatea sa se ceara recalcularea pensiei pentru grupa 2 avînd in vedere ca: -S-a lucrat intr-un birou al SC ROMAERO ... (vezi toată discuția)
Pensie pt.grupa a ii-a de munca? Maria.g Maria.g Cumnatul meu a lucrat o perioada de 21 de ani ca ascutitor scule si dispozitive in cadrul fabricii UM Cugir si inca 8 ani ca rectificator.Ar vrea sa stie daca ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca Cristian1116 Cristian1116 Buna ziua, Am o intrebare privind grupa de munca, sunt mecanic de locomotiva la privat in Romania si noi nu beneficiem de grupa de munca pe CIM. ... (vezi toată discuția)