avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care lege se aplica in cazul casatoriei in Olanda, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care lege se aplica in cazul casatoriei in Olanda, daca cer divortul in Romania?

Buna ziua,

Sunt casatorita de 4 ani cu un cetatean olandez, casatoria a vut loc in Olanda, eu intre timp m-am mutat din nou in Romania si as vrea sa divortez aici. Avem si un copil de 3 ani impreuna. Intrebarea mea este urmatoarea: divortul se va judeca dupa legea din Romnia sau dupa cea din Olanda, avand in vedere ca acolo ne-am casatorit?

Va multumesc.
Daca aveti domiciliul in Romania se va judeca dupa legea romana.
Copilul unde este?
Divortati in Romania, insa contactati un avocat roman ca s afaceti lucrurile cat mai simple. Domnul e de acprd cu divotul? De cand v-ati mutat aici? Isi vede copilul, il intretine?
Sesizati judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati.



Soţii pot alege de comun acord una dintre următoarele legi aplicabile divorţului:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
b) legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţa obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre ei mai locuieşte acolo la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
c) legea statului al cărui cetăţean este unul dintre soţi;
d) legea statului pe teritoriul căruia soţii au locuit cel puţin 3 ani;
e) legea română.








Comentarii
1
Link


CAPITOLUL I
Dispoziţii comune
Art. 914
Instanţa competentă
(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort anutsa22 anutsa22 Ce conditii si care este procedura de divort dintre un cetatean roman si unul moldovean. Drepturile si obligatiile fiecareia ? (vezi toată discuția)
Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Divort in romania dar cu domiciliul sotilor si al copiilor in italia ClydeS ClydeS Revin cu o speta din divort ! Sotii traiesc in Italia dar ultimul domiciliu comun a fost intr-o localitate de langa Bucuresti.Divortul va fi in Romania, nu ... (vezi toată discuția)