avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului daca imi dau demisia?

Buna ziua problema mea este urmatoarea: lucrez la o firma din februarie 2015 si pe 17 august am rezervare la mare si seful nu doreste sa imi de-a concediu pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca.si pe deasupra am aflat ca sunt si gravida ... intrebarea mea este ca, daca imi dau demisia de la acest loc de munca as mai putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:45, 27 Iulie 2015
1. - Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.

2. - Nu conteaza cum incetati contractul individual de munca (CIM), prin demisie sau altfel.
- Dar pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie sa va angajati imediat la alt loc de munca.

3. Tineti cont si de ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii crestere copii danielmitita danielmitita Daca am avut intrerupere la contract de o luna mai pot intra in concediu de crestere copil? (vezi toată discuția)
Ccc in timpul studiilor vanne vanne De doi ani sunt in concediu fara salar pentru studii. Momentan as vrea sa raman insarcinata dar mi/e frica de o sarcina cu probleme. Daca in luna septembrie ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mironelena33 mironelena33 tatal nu are 12luni consecutive, muncite, anterioare nasterii copilului. copilul este nascut pe 2.12.2015 iar el si-a schimbat locul de munca la 1 sept., ... (vezi toată discuția)