avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

tatal nu are 12luni consecutive, muncite, anterioare nasterii copilului. copilul este nascut pe 2.12.2015 iar el si-a schimbat locul de munca la 1 sept., fostul sef nu avrut sa-i semneze demisia cu 31 aug ci cu 3 aug, deci are o luna de pauza. poate beneficia de concediu crestere copil.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:53, 23 Februarie 2016
1. - Daca nasterea copilului a fost pe data de 02.12.2015 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sunt ianuarie 2014 - decembrie 2015.
- Ramane sa spuneti ce statut a avut tatal copilului in fiecare din aceste 12 luni.

2. Daca in aceste 12 luni tatal copilului a avut venituri salariale poate beneficia de CCC si daca a lucrat fractiuni de luna, in conditiile rpevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare indemnizatie ccc Segarceanu Segarceanu As dori sa stiu daca pot primi aceasta indemnizatie daca am avut un contract de munca in perioada 01.12.2012 - 01.12.2013 si intentionez a ma reangaja in luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului sircuanda sircuanda Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema; pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca am fost angajata la o firma de pe ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie crestere copil BIANCA IRINA BIANCA IRINA am urmatorul caz: tatal are mai mare salariul decat mama si ar vrea sa ramana el in concediu de crestere copil 1 an de zile. in cat timp de la data nasterii ... (vezi toată discuția)