avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2016
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2016

Va salut. Asa cum s-a obisnuit si in anii anteriori, consider ca este necesara deschiderea acestui topic pentru a veni in intampinarea tuturor celor care se pregatesc pentru , poate cel mai greu concurs de admitere din Romania. Ma voi numara si eu printre ei , asa ca o sa urmaresc cu atentie discutiile viitoare, sa speram majoritatea constructive, ce vor avea loc aici. Va doresc succes in pregatirea voastra pentru ocuparea locurilor scoase de INM (care sunt din ce in ce mai putine) atat celor care participa anul acesta, cat si celor ca mine, aspiranti ai statutului de auditor de justitie in 2016.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
Deacon, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen9 , utilizator 10:13, 31 Iulie 2016
Cristian_Glavan a scris:

trandafir2 a scris:

În cazul contractului de vânzare:
a) legatarul cu titlu particular nu poate fi vânzătorul unei moşteniri
b) în cazul vânzării pe încercate, cumpărătorul poate refuza bunul pe simplul motiv că nu-i place
c) vânzarea pe gustate nu există înainte de a-şi fi dat acordul cumpărătorul, după gustare

- pe c il vad corect ,trebuie sa le guste si sa le considere corespunzatoare
- b incorect , daca bunul corespunde criteriilor stabilite nu poate sa refuze nejustificat
- a incorect, sa spune ca X e legatarul cu titlu particular si singurul bun al mostenirii e un apartament lasat chiar legatarului nostru

in consecinta consider doar C corect

De ce ar fi a) incorect? Adica cu alte cuvinte, dupa dvs., legatarul cu titlu particular poate fi vânzătorul unei moşteniri?
Cristian_Glavan a scris:

nulitatea relativa

a. poate fi incidenta si in cazul in care este incalcata o dispozitie legala referitoare la competenta
b. poate fi invocata din oficiu in cursul procedurii de camera preliminara
c. poate fi invocata intotdeauna de inculpat

a) corect - da poate fi si cu privire la competenta, atunci cand nu este cazul de nulitate absoluta cu privire la competenta (ex: instanta superioara in grad judeca)
b) gresit - as spune ca poate fi constatata la doar cerere
c) gresit - intotdeauna, nu as spune intotdeauna, ci doar uneori si in anumite conditii
trandafir2 a scris:

Cristian_Glavan a scris:

nulitatea relativa

a. poate fi incidenta si in cazul in care este incalcata o dispozitie legala referitoare la competenta
b. poate fi invocata din oficiu in cursul procedurii de camera preliminara
c. poate fi invocata intotdeauna de inculpat

a) corect - da poate fi si cu privire la competenta, atunci cand nu este cazul de nulitate absoluta cu privire la competenta (ex: instanta superioara in grad judeca)
b) gresit - as spune ca poate fi constatata la doar cerere
c) gresit - intotdeauna, nu as spune intotdeauna, ci doar uneori si in anumite conditii

barem a
Cristian_Glavan a scris:

barem a

Yupiiii .... :)

Aplecaţi-vă vă rog asupra grilei precedente (să nu le lăsăm neclarificate), respectiv cea cu
De ce ar fi a) incorect? Adica cu alte cuvinte, dupa dvs., legatarul cu titlu particular poate fi vânzătorul unei moşteniri?
,,Calitatea de moştenitor. Vânzătorul poate fi unic moştenitor, caz în care dobândeşte întreaga moştenire, sau poate fi moştenitor alături de alţi moştenitori, caz în care dobândeşte cu titlu universal o cotă din moştenire. În consecinţă, prin contractul de vânzare se transmite o universalitate de bunuri ori o cotă-parte din moştenire, conţinând drepturi şi obligaţii. Pentru bunuri individual determinate din moştenire vânzarea este supusă regulilor de drept comun în materie, fiind o vânzare pură şi simplă"

-mai sus este comentariul la art 1748 cc din codul comentat coordonat de domnul prof. Baias
-cand am raspuns la grila ma gandeam la o mostenire in care exista un legatar cu titlu particular si singurul bun al mostenirii e chiar cel care face obiectul legatului, intr o asemenea situatie, din ce inteleg in doctrina ar fi o vanzare pura si simpla
-chiar vreti sa dezbatem exhaustiv o problema?! :))Ar fi ideal dar nu realist....Promit ca daca voi gasi in doctrina ideea din varianta A postez.....Am incercat sa gasesc expressis verbis in doctrina ,,legatarul cu titlu particular NU poate sa......".N-AM GASIT....Un pas inainte am facut cu ,,Pentru bunuri individual determinate din moştenire vânzarea este supusă regulilor de drept comun în materie, fiind o vânzare pură şi simplă''
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2016
IULIAN-CRISTIAN GLĂVAN, Avocat

Alte discuții în legătură

Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm carmensilvia carmensilvia buna! poate cineva sa imi recomande niste carti, tratate, manuale din care sa invat pt admiterea la INM?? de exemplu pt contracte, succesiuni nu exista nimic ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)