avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Salariu neimpozabil pentru functionarii din domeniul IT
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Salariu neimpozabil pentru functionarii din domeniul IT

Buna ziua,
Sunt functionar public si imi desfasor activitatea in cadrul Directiei de tehnologia Informatiei si Comunicatii.Intrebarea mea este :
Personalul IT nu ar trebui sa fie scutit de plata impozitelor la fel ca ceilalti ?
Are vreo importanta daca ma numesc inspector insa pe diploma de licenta specializarea este cibernetica si pe diploma de licenta master specializarea este securitate informatica iar domeniul de activitate este Administrare Comunicatii si Securitate Sisteme Informatice?
De ce legea nu se aplica la fel pentru toti?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:27, 9 Iulie 2009
Nu tot personalul IT este scutit de plata impozitului pe venit.
Angajaţii agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
1. posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa prezentului Ordin;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Scutirea de impozit pe venit prevăzută de art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 se aplică lunar numai pentru veniturile de natură salarială obţinute în baza unui contract individual de muncă. Încadrarea unei persoane în categoriile de activităţi sau de ocupaţii, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevăzută de art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, constituie responsabilitatea angajatorului.

Vedeti Ordinul nr. 748 al Ministerul Finantelor Publice din 13/05/2004, privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 573 din 29/06/2004

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Conditii scutire impozit aacris aacris ce conitii trebuie sa indeplinesti ca sa fii scutit de impozitul pe salar (vezi toată discuția)
Scutire impozit absolventi electrotehnica florina_mihu florina_mihu sunt absolventa a facultatii de electrotehnica si lucrez intr-o firma in care majoritatea angajatilor beneficiaza de scutirea de impozit. Eu, desi prestez ... (vezi toată discuția)