avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie romana pentru straini din UE
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie romana pentru straini din UE

Buna ziua,
Sunt din Bulgaria original si sunt casatorita in Romania cu un cetatean roman din ianuarie 2012. Conform art. 8 din Legea cetateniei romane nr. 21/1991,
republicata, cetatenia romana se poate acorda la cerere, daca indeplinesc cumulativ conditiile. Fiind cetatean unui stat membru UE (Bulgaria) conform informatiile afisate pe saitu cetatenie.just.ro termenele prevazute la alin (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate.
Am decis sa depun cerere pentru acordarea cetateniei romane art. 8, dar am o problema cu actele necesare, si mai exact cu documentele necesare, obtinute de Inspectoratul General pentru Imigrari (permis de sedere permamenta pentru cetateni straini si adeverinta in care sa rezulte domiciliu legal in Romania (in cazul meu de cel putin 5 ani dela casatoriei), din cauza termenele prevazute in legea). La intrebarea mea daca este posibil sa imi acorde permisul de sedere permanenta, mi sa spus, ca da, dar dupa 5 ani dela casatoriei. Intrebarea mea
este in cazul asta cum pot sa obtin toate documentele necesare pentru cerere de cetatenia romana?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Sweetnight , utilizator 17:04, 5 August 2015
Pentru a obtine dreptul de sedere pe termen lung trebuie sa fi avut o sedere continua pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani. Sederea este considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseSte in total 10 luni si daca impotriva dumneavoastra nu a fost dispusa nici o masura de indepartare de pe teritoriul national.
Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie, care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la lit. a).
[ link extern ]
Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, în temeiul dispoziţiilor art. 8 din Legii Nr. 21/1991 şi anume:
a. dacă persoana s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, locuieşte în mod legal, continuu şi statornic pe teritoriul statului roman de cel puţin 7 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean roman, de cel puţin 5 ani; Termenele prevazute la lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international ori a investit in Romania sume care depasesc 500.000 Euro. Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie, care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la lit. a).
Nu scrie ca trebuie sa aveti permisul de sedere. Acesta este o dovada ca dvs. ati stat continuu-sau ma rog aproape continuu pe teritoriul Romaniei.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2015
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc pentru raspuns, dar aici [ link extern ]
sunt documentele necesare pentru depunerea cererii de acordare a cetateniei romane. Punct 2 si 3 sunt documentele necesare dela Inspectoratul General pentru Imigrare
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2015
Sweetnight, utilizator
Legea cetateniei spune asa:

Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;

Deci daca nu stati de 8 ani cu permis de sedere in Romania nu puteti cere cetatenie acum.
Faptul ca sunteti cetatean bulgar nu ajuta la reducerea termenului.

Cand ati obtinut primul permis de sedere, in ce an?

2012 aprilie, dar cum am explicat mai sus sunt casatorita cu un cetatean roman din ianuarie 2012, fapt, care ma pune in categoria de 5 ani, iar faptu ca sunt cetatean bulgar ma ajuta la scurtarea termenul de depunere a cererii la jumatate. Mai exact:
Termenele prevăzute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse până la jumătate în următoarele situaţii:

a) solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional;
b) solicitantul este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare;
d) solicitantul a investit în România sume care depăşesc 1.000.000 de euro.
Aaah, da. Scuze!

Ati primit permis pentru cate un an? Daca da, acum l-ati obtinut deja pe al 3-lea?

Alte discuții în legătură

Obtinere cetatenie romana florian_m21 florian_m21 Buna ziua, O colega vrea sa obtina cetatenia romana - e cetatean bulgar; - sta si lucreaza de 5 ani in Romania; - urmeaza peste o luna sa se casatoreasca ... (vezi toată discuția)
Conditii eligibilitate pasaport ue si cetatenie romana pt cetatean palestinian PetrescuAnca PetrescuAnca buna ziua! care sunt conditiile si pasii necesari pe care trebuie sa le indeplineasca un cetatean palestinian de 23 ani pt pasaport UE si cetatenia romana ... (vezi toată discuția)
Cetatean turc, cum pot primii cetatenie romana? ankyy91 ankyy91 buna ziua. sunt cetatean turc si as vrea sa ma casatoresc cu o romanca. daca trec pe numele ei pot obtine cetatenie romana fara sedere in romania? as putea sa ... (vezi toată discuția)